Ова територија је била под контролом Хабзбурга који су дуго административне линије унутар царства вукли по природним границама. Касније се тек појављују проблеми када су покушали да "исправе" Дунав како би били проходнији.

Аустро-Угарска се распала крајем Великог рата, а ова територија се нашла у једној држави поново - Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославији. Проблеми се појављу тек када се и Југославија распала, па се ова територија нашла између две суседне државе - Србије и Хрватске.

Дунав је временом мењао свој ток, исправљао се и створио нове проблеме на граници. Србија има званични став да је Дунав граница, док Хрватска задржава мишљење да је стари ток Дунава граница, што би одређене делове са источне стране Дунава пребацило у њихово власништво.

Фото: Јутјуб принтскрин/RealLifeLore

 

Тако су се створили делови територије који су тек проблематични - Хрватска их не признаје као део своје територије, јер би то значило да је граница нови ток Дунава. Са друге стране Србија не полаже право на ове јер се не налази на српској страни реке. Тако је остало неколико делова територије који нису ничији.

Занимљив је највећи део нове територије - популарни Либерланд. Овај део територије са хрватске окружен полицијом која не дозвољава улаз. Такође, инфраструктура је непостојећа. То, ипак није спречило да неколико људи већ "заузело" ову територију.

Фото: Јутјуб принтскрин/RealLifeLore

 

Вит Једличка је прогласио Слободну Републику Либерланд на овој територији 2015. године. Подигао је жуту заставу са црном траком по средини и грбом. Више од пола милиона људи широм света су се пријавили да постану грађани ове непризнате државе. Он је више пута је ухапшен од стране хрватске полиције.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".