Mnogi se pitaju postoji li utvrđeno vreme da se frižider temeljno očisti ili svako to treba da radi po potrebi. Ima dosta pokazatelja kada ga treba odmah izbrisati i dezinfikovati.

Foto: Profimedia

 

 

Kad hrani istekne rok

Ima različitih natpisa na namirnicama kada je u pitanju rok upotrebe. Ako piše da je "najbolje koristiti je do tog i tog datuma", znači da će do tog datuma hrana imati najbolji ukus i kvalitet, a nakon toga - neće. To ne znači da je pokvarena, ali gubi svojstva. Ukoliko u prodavnici pročitate "upotrebljivo do", nemojte kupovati proizvod, jer treba da se povuče s rafova. Čak ni poznati "rok upotrebe" nije sigurnosni datum. I to samo znači da nakon tog roka hrana neće biti vrhunskog kvaliteta. Sve ove nalepnice važe jedino u slučaju obroka za bebe. Tu se ne sme tolerisati nijedan dan više kada najmlađima kupujemo gotovu hranu. Zato što češće proveravajte da li je namirnicama u vašem frižideru istekao rok. Lako ćete da uočite da li je hrana promenila boju, teksturu, ima li na njoj buđi, a neprijatan miris je najveći alarm. Takvu odmah bacite, a površinu na kojoj je stajala oribajte vrućom vodom i deterdžentom.

Kad meso počne da se kvari

Pravilno skladištenje hrane u frižideru od velikog je značaja. Nemojte samo da ubacujete kupljene proizvode a da ne povedete računa gde ih i kako stavljate. Sveže meso je najnezahvalnije za čuvanje jer se brzo kvari, posebno piletina. Često se dešava da procuri s gornjih polica na donje i te bakterije padaju na drugu hranu i na donje nivoe. Odmah očistite umrljana područja, a meso operite hladnom vodom i pripremite ga što pre za jelo. Slično je i s belim sirevima koji treba da se čuvaju u posudi namenjenoj za sir.

Oprezno i sa zamrznutim namirnicama

Nepisano pravilo je da se namirnice koje čuvamo u zamrzivaču čuvaju najviše šest meseci. U tom periodu ih treba odmrznuti i koristiti. Čim duže stoji, ni ova hrana nije bezbedna kao ni hrana u frižideru. Proverite šta sve imate u zamrzivaču i odreknite se onih spakovanih kesa za koje pouzdano znate da u njemu jako dugo stoje. Svake nedelje pregledajte frižider, a zamrzivač bar jednom mesečno. Sve u šta niste sigurni - bacite.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".