No, kako prepoznati toksičnog roditelja? Kako objašnjava psiholog, toksični roditelji su egocentrični i nesposobni da uspostave zdrave, značajne odnose sa svojom decom, već od njih imaju nerealna očekivanja i postavljaju im nerealne zahteve, kritikujući sve što njihova deca kažu ili učine. Usput je izdvojila i pet rečenica koje toksični roditelji govore svojoj deci, a to na njih ostavlja duboke posledice.

''Previše si osetljiv''

Toksični roditelji upotrijebiće ovu frazu kako bi diskreditovali i ponizili osećanja deteta kada ga povrede. Ovom rečenicom zapravo šalju poruku da ne misle da odgovaraju za svoje uvredljive reči i postupke, sugerišući da sa detetom nešto nije u redu.

''Prestani da dramiš''

Toksični roditelji često koriste ovu frazu kako bi izbegli odgovornost za ono što govore ili čine, minimizirajući ili negirajući zlostavljanje. Ova vrsta roditelja namerno će stvoriti dramu, zbunjenost i nesigurnost, okrivljujući dijete za njegovu preteranu reakciju. Narcisoidni roditelji govore ovakve stvari kako bi izazvali osećaj krivice kod svoje dece ili kako bi umanjili njihove emocije.

Foto: Shutterstock

 

''Nikad to nisam rekao''

Toksične osobe, pa tako i roditelji, nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje riječi i ponašanje. Učiniće nešto, a zatim otvoreno poreći da su to učinili. Na taj način roditelj svome detetu govori da ne oseća nikakvu odgovornost za bol koju mu je naneo, namerno ili nesvesno.

''Samo pokušavam da ti pomognem''

Toksični roditelji koristiće ovu frazu kako bi opravdali kritikovanje bez razloga. Oni uvek veruju da znaju najbolje pa će se toksični roditelj uvrediti i kriviti dete što nije poslušalo njihov savet.

''Tako si nezahvalan''

Kada uzrokuju bol ili loša osećanja kod svoje dece, toksični roditelji glumiće žrtvu, optužujući upravo svoje dete da je nezahvalno. Isto tako, često će kod deteta pokušati da izazovu osećaj krivice, ignorišući ga ili pokušavajući da izbegavaju razgovor s njim.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".