Но, како препознати токсичног родитеља? Како објашњава психолог, токсични родитељи су егоцентрични и неспособни да успоставе здраве, значајне односе са својом децом, већ од њих имају нереална очекивања и постављају им нереалне захтеве, критикујући све што њихова деца кажу или учине. Успут је издвојила и пет реченица које токсични родитељи говоре својој деци, а то на њих оставља дубоке последице.

''Превише си осетљив''

Токсични родитељи употријебиће ову фразу како би дискредитовали и понизили осећања детета када га повреде. Овом реченицом заправо шаљу поруку да не мисле да одговарају за своје увредљиве речи и поступке, сугеришући да са дететом нешто није у реду.

''Престани да драмиш''

Токсични родитељи често користе ову фразу како би избегли одговорност за оно што говоре или чине, минимизирајући или негирајући злостављање. Ова врста родитеља намерно ће створити драму, збуњеност и несигурност, окривљујући дијете за његову претерану реакцију. Нарцисоидни родитељи говоре овакве ствари како би изазвали осећај кривице код своје деце или како би умањили њихове емоције.

Фото: Shutterstock

 

''Никад то нисам рекао''

Токсичне особе, па тако и родитељи, никада не преузимају одговорност за своје ријечи и понашање. Учиниће нешто, а затим отворено порећи да су то учинили. На тај начин родитељ своме детету говори да не осећа никакву одговорност за бол коју му је нанео, намерно или несвесно.

''Само покушавам да ти помогнем''

Токсични родитељи користиће ову фразу како би оправдали критиковање без разлога. Они увек верују да знају најбоље па ће се токсични родитељ увредити и кривити дете што није послушало њихов савет.

''Тако си незахвалан''

Када узрокују бол или лоша осећања код своје деце, токсични родитељи глумиће жртву, оптужујући управо своје дете да је незахвално. Исто тако, често ће код детета покушати да изазову осећај кривице, игноришући га или покушавајући да избегавају разговор с њим.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".