Gradske vlasti i pokrajinske vlade u najmanje pet provincija objavile su poslednjih dana obaveštenja u kojima se najavljuje da će deca od 3 do 11 godina morati da se vakcinišu, prenosi agencija AP.


Provincije Hubej, Fuđen i Hajnan izdale su obaveštenja na nivou provincija kojima se ukazuje na nove zahteve vezano za vakcinaciju, dok su pojedinačni gradovi u provincijama DŽeđen i Hunan takođe objavili slična saopštenja.

Proširenje kampanje vakcinacije dolazi u trenutku kada pojedini delovi Kine preduzimaju nove mere za suzbijanje virusa.

Severozapadna provincija Gansu, koja uveliko zavisi od turizma, zatvorila je danas sve turističke lokacije nakon što je otkrila nove slučajeve kovida-19.

Stanovnicima u delovima Unutrašnje Mongolije naređeno je da ostanu u zatvorenom prostoru zbog izbijanja zaraze.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je saopštila da je u protekla 24 sata otkriveno 35 novih slučajeva lokalnog prenosa virusa, od čega cectiri u Gansuu.

Još 19 slučajeva je otkriveno u regionu Unutrašnje Mongolije, a drugi su razasuti po čitavoj zemlji.

Kina je tokom pandemije primenjivala restrikcije, karantine i obavezno testiranje na virus i uveliko je iskorenila slučajeve lokalne infekcije, a potpuno je vakcinisala 1,07 milijardi ljudi u populaciji od 1,4 milijarde.

Kina je u junu odobrila dve vakcine, vakcinu “Sinofarm” sa Pekinškog instituta za biološke proizvode i “Sinovak” za decu uzrasta od 3 do 17 godina, ali trenutno vakciniše samo decu od 12 i stariju.

U avgustu su regulatori odobrili još jednu vakcinu - "Sinofarm" - sa Instituta za biološke proizvode iz Vuhana.

(Tanjug)