Градске власти и покрајинске владе у најмање пет провинција објавиле су последњих дана обавештења у којима се најављује да ће деца од 3 до 11 година морати да се вакцинишу, преноси агенција АП.


Провинције Хубеј, Фуђен и Хајнан издале су обавештења на нивоу провинција којима се указује на нове захтеве везано за вакцинацију, док су појединачни градови у провинцијама Џеђен и Хунан такође објавили слична саопштења.

Проширење кампање вакцинације долази у тренутку када поједини делови Кине предузимају нове мере за сузбијање вируса.

Северозападна провинција Гансу, која увелико зависи од туризма, затворила је данас све туристичке локације након што је открила нове случајеве ковида-19.

Становницима у деловима Унутрашње Монголије наређено је да остану у затвореном простору због избијања заразе.

Кинеска Национална здравствена комисија је саопштила да је у протекла 24 сата откривено 35 нових случајева локалног преноса вируса, од чега цецтири у Гансуу.

Још 19 случајева је откривено у региону Унутрашње Монголије, а други су разасути по читавој земљи.

Кина је током пандемије примењивала рестрикције, карантине и обавезно тестирање на вирус и увелико је искоренила случајеве локалне инфекције, а потпуно је вакцинисала 1,07 милијарди људи у популацији од 1,4 милијарде.

Кина је у јуну одобрила две вакцине, вакцину “Синофарм” са Пекиншког института за биолошке производе и “Синовак” за децу узраста од 3 до 17 година, али тренутно вакцинише само децу од 12 и старију.

У августу су регулатори одобрили још једну вакцину - "Синофарм" - са Института за биолошке производе из Вухана.

(Танјуг)