Zamislite da radite težak fizički posao koji može svakog trenutka da vas ubije, a da pritom dobijate minimalnu zaradu, iako morate rano da ustajetea. Dobrodošli u pakao indonežanskog sumpora, koji za ove muškarce i žene predstavlja jedini izvor prihoda.

Nosači sumpora iz vulkana Kavah Ijen svakodnevno rizikuju život tegleći 70 kilograma tereta za dnevu platu od desetak evra.

Nakon što se probiju kroz gomilu turista koji ih slikaju kao da su cirkuski majmunčići, amalini teške korpe natovarene sumporom, sa visine od 2 800 metara, prenose do tri kilometara dalekog kampa koji je kompanija Kendi Ngrimbi PT postavila na 1 850 metara nadmorske visine.

Foto: Profimedia

 

 

Kompanija svoje radnike plaća pet centi po kilogramu prenetog sumpora, a zatim ga prodaju petrohemijskoj industriji po ceni od 83 centa za kilogram.

- Obično nosimo po 70 kilograma i tako zarađujemo oko 3,8 evra za svaku turu. Dnevno možemo stići da prenesemo tri tovara, pošto put traje oko tri sata. Tako, na kraju dana, zaradimo 11,5 evra - priča Anto (27), jedan od nosača kome je sumpor već počeo da uzima danak.

Iako uvek nosi zaštitnu masku i naočare, Ante je dobio astmu, diše otežano i stalno kašlje zbog udisanja otrovnih gasova.

Foto: Profimedia

 

 

- To je cena koju plaćate za svoj san. Radiću ovde još dve godine kako bih sakupio novac i otvorio svoju radnju ili upisao strani jezik - navodi Ante.

Nosač po imenu Unainik, sa 53 godine uspeva da ponese samo 50 kilograma sumpora u korpama.

- Nisam se penzionisao, niti ću. Umreću ovde jer je vulkan ceo moj život - kaže Unainik čiji najstariji sin (30), od petoro dece, radi rame uz rame sa ocem.

U proteklih 40 godina na tom mestu je poginulo više od 70 ljudi, a prosečni životni vek je 38 godina. Respirator je za ove ljude luksuz, a nakvašena krpa potreba. Sumpor koji ulazi u oči tera na suze, ali umesto njih kroz suzne kanale teče korozivna tečnost sa kiselim osobinama.

Rudari na tom mestu prinose žrtvu u vidu koze, kako bi dobili blagoslov za dobre rezultate i sprečili nezgode ili povrede.

Vreme prolazi, a vulkan Kava Idžen čeka svoju sledeću žrtvu...

(TV Prva)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".