Sve se odigralo u Poljskom gradu Podlaš. Kako se navodi, nakon silovanja, devojčica nikome nije rekla šta se desilo. Nažalost, ona nije bila ni svesna kada je ostala u drugom stanju. Kada se ipak otkrila strašna istina, devojčicina tetka je započela borbu sa vetrenjačama na lokalnom nivou, budući da su sve bolnice odbile da izvrše abortus.

Pomoć i podršku je našla u jednom udruženju žena.

Udruženje za žene i planiranje porodice "FEDRA" na svom Fejsbuk nalogu, objavila je vest o dešavanjima u Podlašu. Naime, samo zahvaljujući podršci aktivista bilo je moguće pomoći devojčici u teškoj životnoj situaciji - okružne bolnice kojima se obratila njena tetka su odbile da prekinu trudnoću. Kako prenosi portal "Onet", pozvali su se na klauzulu savesti.

U objavi objavljenoj na poljskim društvenim mrežama objavljeno je da 14-godišnja devojčica sa mentalnim teškoćama dugo nije bila svesna da se seksualno nasilje koje je nad njom počinio njen ujak završilo začećem. Nikome nije rekla za silovanje. Tek kada se ispostavilo da je trudna, obavešteno je tužilaštvo.

- Pozvala nas je tetka devojčice tražeći pomoć oko legalnog pobačaja, jer su bolnice u okruženju gde su živele odbile da urade zahvat, pozivajući se na klauzulu savesti! Tetka nam je rekla da se prema njima postupalo na brutalan i nehuman način: 'Ne ovde, odlazite. Ne znamo gde. To se nas ne tiče...'”. Doktori iz lokalnih bolnica nisu bili voljni ni da saslušaju dete i tetku. -, navodi se.

Kako su napisali u objavi, tetka je uz pomoć aktivista našla način da okonča trudnoću devojčice koju je silovao ujak. Naime, četrnaestogodišnjakinji je dozvoljeno da ode u Varšavu i podvrgne se abortusu

- Nemamo prave reči ogorčenja na takav tretman. Devojčica se oseća dobro i već je kod kuće. Varšavski lekari nisu mogli da razumeju ponašanje lekara iz Podlaša. Nedostatak empatije je potcenjivanje -, naglašavaju aktivisti unutar fejsbuk objave.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".