Све се одиграло у Пољском граду Подлаш. Како се наводи, након силовања, девојчица никоме није рекла шта се десило. Нажалост, она није била ни свесна када је остала у другом стању. Када се ипак открила страшна истина, девојчицина тетка је започела борбу са ветрењачама на локалном нивоу, будући да су све болнице одбиле да изврше абортус.

Помоћ и подршку је нашла у једном удружењу жена.

Удружење за жене и планирање породице "ФЕДРА" на свом Фејсбук налогу, објавила је вест о дешавањима у Подлашу. Наиме, само захваљујући подршци активиста било је могуће помоћи девојчици у тешкој животној ситуацији - окружне болнице којима се обратила њена тетка су одбиле да прекину трудноћу. Како преноси портал "Онет", позвали су се на клаузулу савести.

У објави објављеној на пољским друштвеним мрежама објављено је да 14-годишња девојчица са менталним тешкоћама дуго није била свесна да се сексуално насиље које је над њом починио њен ујак завршило зачећем. Никоме није рекла за силовање. Тек када се испоставило да је трудна, обавештено је тужилаштво.

- Позвала нас је тетка девојчице тражећи помоћ око легалног побачаја, јер су болнице у окружењу где су живеле одбиле да ураде захват, позивајући се на клаузулу савести! Тетка нам је рекла да се према њима поступало на бруталан и нехуман начин: 'Не овде, одлазите. Не знамо где. То се нас не тиче...'”. Доктори из локалних болница нису били вољни ни да саслушају дете и тетку. -, наводи се.

Како су написали у објави, тетка је уз помоћ активиста нашла начин да оконча трудноћу девојчице коју је силовао ујак. Наиме, четрнаестогодишњакињи је дозвољено да оде у Варшаву и подвргне се абортусу

- Немамо праве речи огорчења на такав третман. Девојчица се осећа добро и већ је код куће. Варшавски лекари нису могли да разумеју понашање лекара из Подлаша. Недостатак емпатије је потцењивање -, наглашавају активисти унутар фејсбук објаве.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".