Studija je verovatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je posredi zdravlje jetre. Analiza se temelji na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i ishrane na nacionalnom nivou, u sklopu koje se od učesnika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Ključno je to što je godine 2017. Anketa u istraživanje uključila i ​​elastografiju, ispitivanje elastičnosti jetre učesnika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom već u sklopu sveobuhvatne procene.

Elastičnost jetre

- U istraživanju sprovedenom 2017. i 2018. učestvovalo je 4.500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroSken). Učesnici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosek je iznosio 48 godina. 73 posto ih je patilo od prekomerne telesne težine, što je otprilike nacionalni prosek - rekao je vođa studije, dr Eliot Taper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Mičigen.

Foto: Depozitfoto

 

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumiranja kafe i masne jetre, no pronašli su vezu između konzumiranja kafe i njene elastičnosti.

Kod osoba koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno elastogram je bio bolji. No tako povoljno delovanje kafe sa kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obe vrste ovog napitka na razvoj hroničnih bolesti jetre.Taper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu konzumiranje kafe.

- Mnogi hepatolozi širom sveta svojim pacijentima preporučuju pijenje kafe. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja.

Ranija studija zasnovana na bazi podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva takođe je pokazala da se konzumacija kafe može povezati sa zaštitom od hroničnih bolesti jetre, no isto je važilo i za kafu bez kofeina, rekao je dr Natan Dejvis, profesor biohemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Univerzitetskom koledžu (UCL).

Foto: Arhiv Novosti

 

Rezultati obe studije, američke i britanske, upućuju na pozitivan učinak ispijanja kafe, ali treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i decenijama, kazao je Dejvis.

- Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom moj je savet - smanjiti unos u organizam ugljenih hidrata i alkohola, održavati poželjnu telesnu težinu i biti fizički aktivan, što će verovatno biti delotvornije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šolje kafe - savetovao je dr Dejvis.

- U svakom slučaju, pacijentima sa povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre koji trenutno dnevno konzumiraju tri i više šolja kafe bilo bi mudro s takvom praksom i da nastave jer ta količina kafe ipak uspeva aktivno da smanji njihove izglede kada je posredi razvoj težih bolesti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".