Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Visoki zvaničnik odbrane koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je vlada pripremila borbene avione, uključujući F-22, za slučaj da Bela kuća naredi da se objekat obori.

Foto: Profimedia

 

Dodaje da je predsednik SAD DŽozef Bajden upoznat sa situacijom. Najviši vojni zvanilnici, uključujući ministra odbrane SAD Lojda Ostina i šefa Združene komande vojske SAD generala američke vojske Marka Milija, sastali su se u sredu kako bi procenili nivo pretnje.

Kako je zvaničnik rekao, odlučeno je da se balon ne obara zbog opasnosti da bi krhotine mogle da predstavljaju opasnost za ljude na zemlji.

Foto: Tanjug/AP

 

U Montani, jednoj od najmanje naseljenih država u SAD, nalazi se jedan od tri nuklearnih silosa SAD, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom.

Zvaničnici su naveli da je "balon za nadzor" leteo iznad osetljivih lokacija radi prikupljanja informacija.

 

 

Oglasio se Peking

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, Kina saopštila je danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost.

- Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo - rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, prenosi AP.

Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka. Kako je rekla, nema informacije o tome da li će planirana poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu biti odložena.

Foto: Tanjug/AP

 

Blinken bi trebalo da boravi u Kini 5. i 6. februara kako bi sa kineskim zvaničnicima razgovarao o ratu u Ukrajini. Blinken dolazi u Kinu usred zahlađenja odnosa Pekinga i Vašingtona oko trgovine, Tajvana, ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".