Neprekidni pritisak i stres, nerodovna ishrana, pušenje doveli su do toga da više od 50 odsto Srba ima povišen krvni pritisak. 

Faktor rizika je i starenje, jer kako godine prolaze arterije gube elastičnost i moraju da vrše veći pritisak kako bi pumpale krv, objašnajvaju stručnjaci. Nutricionistkinja Megan Rosi ukazala je na zdrav način ishrane i savetovala nekoliko namirnica koje utiču na snižavanje krvnog pritiska.

- Svi znamo da so podiže krvni pritisak - to je zato što podstiče bubrege da zadržavaju tečnost, što povećava zapreminu krvi u vašim krvnim sudovima - rekla je ona i dodala da konzumiranje hrane bogate kalijumom može da se suprotstavi tome tako što povećava količine natrijuma (glavne komponente soli), a koju telo izlučuje urinom.

Foto: Profimedia

 

- Kalijum takođe ima opuštajući efekat na krvne sudove - rekla je ona i navela još nekoliko namirnica bogate kalijumom: banane, avokado, fermentisani mlečni proizvodi, krompir, tunjevina (ali ne konzervisana u salamuri) i mahunarke.

Takođe i redovno vežbanje čini srce jačim. Ono tada može da pumpa više krvi uz manje napora, čime se smanjuje pritisak na zidove krvnih sudova. Nemojte da vas mrzi da u toku dana uključite barem 30 minuta umerenog hodanja. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".