Praznike Rusi ne mogu da zamisle praznike bez nje, a kako je bogata vitaminima često je jedu tokom posta i za vreme zimskih dana pa do proleća:
Potrebni sastojci za salatu:
- 2 veće cvekle (oko 300 grama)
- 4-5 srednjih krompira
- 2 srednje šargarepe
- 5-6 kiselih krastavčića
- 1 šolja graška iz konzerve
- 1 manji crveni luk (ili crni)
- 5-6 kaišika biljnog ulja
- pola kašičice soli može i manje
- kašika belog sirćeta (po želji)
- prstohvat bibera (po želji)
Način pripreme:
Prvo trebate obariti krompir, šargarepu, cveklu. Potom sve iseckajte na sitne kockice, dodati preostale sastojke, takođe sitno iseckane, začiniti uljem, sirćetom, solju i biberom po želji i lagano promešati.
Preporuka:
Pročitajte još
- Ako ne volite grašak, možete koristiti pasulj iz konzerve.
-Svež zeleniš poput peršuna, mladog luka ili kopara može dati pravu aromu salati.
-Ako niste ljubitelj kiselog jela, u salatu nemojte dodavati sirće. Sastojci sami po sebi će je dovoljno zakiseliti.
- Cveklu kuvajte odvojeno od drugog povrća, jer se kuva duže od krompira i šargarepe, a može i da pusti boju i zaprlja vodu. Krompir će biti gotov od 20 do 30 minuta nakon što voda proključa, šargarepa za 30 do 40 minuta, a cvekli je potrebno najmanje sat vremena. Ovo može da potraje manje ili više, u zavisnosti od veličine povrća. Sve kuvajte oprano, ali sa korom, a koru ogulite tek nakon što se povrće skuva.
-Preporučuje se da vinjegret salata pre upotrebe stoji nekoliko sati u frižideru, da bi se ukusi sjedinili i da bi se dobila prava aroma.
(Blic žena)
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".