Praznike Rusi ne mogu da zamisle praznike bez nje, a kako je bogata vitaminima često je jedu tokom posta i za vreme zimskih dana pa do proleća: 

Potrebni sastojci za salatu: 

  • 2 veće cvekle (oko 300 grama)
  • 4-5 srednjih krompira
  • 2 srednje šargarepe
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 1 šolja graška iz konzerve
  • 1 manji crveni luk (ili crni)
  • 5-6 kaišika biljnog ulja
  • pola  kašičice soli može i manje
  • kašika belog sirćeta (po želji)
  • prstohvat bibera (po želji)

Način pripreme: 

Prvo trebate obariti krompir, šargarepu, cveklu. Potom sve iseckajte na sitne kockice, dodati preostale sastojke, takođe sitno iseckane, začiniti uljem, sirćetom, solju i biberom po želji i lagano promešati.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Saškina Kuhinja

 

Preporuka: 

-Rusi vrlo često u ovu salatu stavljaju i kiseli kupus. NJega možete staviti umesto krastavaca, ali neće smetati ako stavite i sa njima. Preporučuje se da oba sastojka budu u istoj količini.  Ukoliko se opredelite za kupus stavite 300 grama i sitno ga iseckajte. 

- Ako ne volite grašak, možete koristiti pasulj iz konzerve. 

-Svež zeleniš poput peršuna, mladog luka ili kopara može dati pravu aromu salati.

-Ako niste ljubitelj kiselog jela, u salatu nemojte dodavati sirće. Sastojci sami po sebi će je dovoljno zakiseliti. 

Foto: Printskrin/Jutjub/ Saškina Kuhinja

 

- Cveklu kuvajte odvojeno od drugog povrća, jer se kuva duže od krompira i šargarepe, a može i da pusti boju i zaprlja vodu. Krompir će biti gotov od 20 do 30 minuta nakon što voda proključa, šargarepa za 30 do 40 minuta, a cvekli je potrebno najmanje sat vremena. Ovo može da potraje manje ili više, u zavisnosti od veličine povrća. Sve kuvajte oprano, ali sa korom, a koru ogulite tek nakon što se povrće skuva.

-Preporučuje se da vinjegret salata pre upotrebe stoji nekoliko sati u frižideru,  da bi se ukusi sjedinili i da bi se dobila prava aroma. 

(Blic žena)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".