Zapušen odvod u kuhinji ume da stvori veoma neugodnu situaciju u vašem domu. Međutim, postoji nekoliko korisnih trikova koji će brzo rešiti ovaj problem.

Stručnjaci preporučuju da prokuvate vodu i sipate je u odvod od sudopere. Nakon 15 minuta uradite isto, ali ovog puta sa ledenom vodom. Vrela voda će "otopiti" naslage koje su se nahvatale na cevima, a hladna će ih isprati.

Foto: Profimedia

 

Kada su cevi malo više začepljene sipajte šolju alkoholnog sirćeta u odvod, pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite vrućom vodom.

Treće rešenje je takođe namirnica koju ima svako domaćinstvo, a koja se pokazala kao efikasno sredstvo za čišćenje. Reč je, naravno, osodi bikarboni.

Foto: Jutjub printskrin/Lekovite Biljke

 

Sodu bikarbonu mnogi stručnjaci za čišćenje smatraju fantastičnim sredstvom za uklanjanje tvrdokornih fleka u nečistoća u kuhinji i kupatilu.

Ona se takođe može koristiti za otčepljivanje sudopere, a najbolje je kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom.

Prvo sipajte lonac vrele vode u odvod. Pažljivo, kašikom, sipajte pola šolje sode bikarbone i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta. Zalijte šoljom alkoholnog sirćeta i sa još malo vruće vode. Ostavite 5-10 minuta. Isperite ključalom vodom. Trebalo bi da se čuje hemijska reakcija koja se javlja kada se ove dve namirnice kombinuju, nalik 'grgoljenju'. To je znak da su soda i sirće uradili posao, ističu stručnjaci.

BONUS VIDEO: