Emocionalno nezreo roditelj je onaj koji nije u stanju da zadovolji emocionalne potrebe svoje dece jer se i sam bori da razume, kontroliše i delotvorno izrazi svoje emocije. To znači da takav roditelj neće moći da ispuni neke od važnijih odgovornosti koje dolaze sa roditeljstvom, kao što su ljubav, negovanje i briga.

Posledica toga su brojni izazovi i teškoće za mlade ljude. Emocionalno nezreli roditelji utiču na psihološku i emocionalnu dobrobit svoje dece te na to kako će ona kada odrastu upravljati vlastitim odnosima. U nastavku su neki od ključnih znakova po kojima ćete prepoznati emocionalno nezrelog roditelja.

Odbijaju bilo kakve emocije

Ako nekome govorite da preterano reaguje, da je preterano osetljiv i emotivan ili da se uzrujava zbog sitnice, možda ste emocionalno nezreo roditelji. Takvi roditelji nisu u stanju dobro da upravljaju stresom i sukobima, a kada drugi izraze emocije, prema njima se ponašaju omalovažavajuće i odgovornost prebacuju na druge.

Foto: Profimedia

 

 

Bore se s regulisanjem svojih emocija

Emocionalno nezreli roditelji često postaju ljuti i sukobljavaju se. To se može posebno videti u situacijama u kojima se osećaju kao da su za nešto krivi pa kao odgovor zauzimaju obrambeni stav. Takvi roditelji možda će ignorisati povređeno dete koje plače, a onda mu odbrusiti da "odraste i prestane da bude beba". Zbog takvih reakcija deca počinju da sumnjaju u vlastita osećanja te ne znaju kako da reaguju i odnose se prema drugima. Takođe počinju da brinu zbog svojih emocija, procenjujući ih pogrešnima ili neprihvatljivima.

Ne žele da preuzmu odgovornost za svoje postupke

Odgovornost je pravi izazov za emocionalno nezrele roditelje. Često će kriviti druge za nedostatak emocionalne kontrole i za svoje postupke.

Često menjaju raspoloženje

Emocionalno nezreli roditelji potiskuju i negiraju emocije te se služe strategijom izbegavanja. To znači da, na primer, detetu daju novac umesto da mu pokažu da su tu, da se pobrinu za dete ili ga emocionalno podrže. Posledica toga je da će se dete s vremenom udaljiti od roditelja.

Svet vide crno-belim

Emocionalna preopterećenost često dovodi do vrlo krutog načina razmišljanja i brzih i impulsivnih odluka. Takav pogled na svet naziva se crno-belim jer uzrokuje deljenje stvari u ekstremne kategorije, gde postoji samo dobro ili loše, odnosno ispravno ili pogrešno.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".