Fudbaler Lajpciga Vili Orban (30) propustio je u nedelju utakmicu 20. kola nemačke Bundeslige protiv Union Berlina. To je bio prvi meč na kom kapiten ove ekipe igrao ove sezone, a razlog je i više nego human. 

Naime, Orban, koji se nalazi na listi donora koštane srži, donirao je matične ćelije kako bi spasio život potpunom strancu. 

On je nedavno dobio obaveštenje o tome da se njegovo tkivo podudara sa uzorkom jednog pacijenta, a primio je i injekcije za povećanje broja matičnih ćelija. Zahvat je obavljen u Drezdenu i trajao je nekoliko dana, a lekari su savetovali stamenom defanzivcu da uzme odmor od nekoliko dana. 

Transplatacijom matičnih ćelija oštećene ćelije se zamenjuju novim i koriste se u lečenju limfoma i leukemije.

 

 

- Bio sam iznenađen kada sam dobio informaciju da kao donor ispunjavam uslove. Nikada se nisam dvoumio, na ovaj način mogu da spasim ljudski život uz vrlo malo truda. Nije bilo premišljanja. Nadam se da će moja donacija pomoći primaocu - rekao je Orban za Bild i dodao:

- Nadam se da će ovo da podstakne što više ljudi da se registruju. Proces je bio vrlo jednostavan. Moj slučaj pokazuje da ima smisla registrovati se - istakao je Orban.

 

 

Orban igra punih osam godina za Lajpcig u koji je došao iz Kajzerslauterna. Do sada je odigrao 269 utakmica na kojima je postigao 25 pogodaka uz devet asistencija.

Za mađarsku reprezentaciju je nastupio 37 puta, a pet puta se upisao u listu strelaca.

Lajpcig se nalazi na petom mestu nemačke Bundeslige nakon 20. odigranih utakmica i za sada ima učešće u Ligi Evrope naredne sezone. 

 

Standings provided by Sofascore

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".