Фудбалер Лајпцига Вили Орбан (30) пропустио је у недељу утакмицу 20. кола немачке Бундеслиге против Унион Берлина. То је био први меч на ком капитен ове екипе играо ове сезоне, а разлог је и више него хуман. 

Наиме, Орбан, који се налази на листи донора коштане сржи, донирао је матичне ћелије како би спасио живот потпуном странцу. 

Он је недавно добио обавештење о томе да се његово ткиво подудара са узорком једног пацијента, а примио је и инјекције за повећање броја матичних ћелија. Захват је обављен у Дрездену и трајао је неколико дана, а лекари су саветовали стаменом дефанзивцу да узме одмор од неколико дана. 

Трансплатацијом матичних ћелија оштећене ћелије се замењују новим и користе се у лечењу лимфома и леукемије.

 

 

- Био сам изненађен када сам добио информацију да као донор испуњавам услове. Никада се нисам двоумио, на овај начин могу да спасим људски живот уз врло мало труда. Није било премишљања. Надам се да ће моја донација помоћи примаоцу - рекао је Орбан за Билд и додао:

- Надам се да ће ово да подстакне што више људи да се региструју. Процес је био врло једноставан. Мој случај показује да има смисла регистровати се - истакао је Орбан.

 

 

Орбан игра пуних осам година за Лајпциг у који је дошао из Кајзерслаутерна. До сада је одиграо 269 утакмица на којима је постигао 25 погодака уз девет асистенција.

За мађарску репрезентацију је наступио 37 пута, а пет пута се уписао у листу стрелаца.

Лајпциг се налази на петом месту немачке Бундеслиге након 20. одиграних утакмица и за сада има учешће у Лиги Европе наредне сезоне. 

 

Standings provided by Sofascore

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".