Grupa "Riblja Čorba" u svojoj karijeri broji mnoštvo hitova, a "Pogledaj dom svoj anđele" je numera koja je zasigurno obeležila karijeru Bore Đorđevića i smatra se jednom od najboljih pesama svih vremena, a upravo njom, Bora, završava svaki svoj koncert.

Foto: Igor Marinković

 

 

Pesma je nastala sasvim spontano 1985. godine i deo je Borinog albuma "Istina". Bora ju je pisao baš u ono vreme kada je bio buntovnik i nemilosrdno kritikovao svet oko sebe. Frontmen "Riblje Čorbe" se u pesmi obraća "anđelima" koji ne žele da vide kakve se strašne stvari dešavaju u svetu oko njih, pa ih poziva da nešto urade i promene sve tako što će postati "anđeli osvete".

Pesma nosi naziv po istoimenom romanu Tomasa Vulfa koji se bavi godinama američke krize, a Đorđević je svojevremeno i otkrio da se pesma gotovo sama pisala.

- Pesma "Pogledaj dom svoj anđele" nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile; nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla - ispričao je frontmen "Riblje čorbe" Bora Đorđević, u emisiji "Dok anđeli spavaju", autorki Marini Rajević Savić.

- Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom rečju. I onda je pesma imala svoj život. Na svakom mestu različito zvuči – kada je bend svira, kada je peva hor i svira simfonijski orkestar, različito zvuči u razrušenom Vukovaru, gde su u publici bila samo deca, različito zvuči u Štrpcu na Kosovu i Metohiji - ispričao je svojevremeno Đorđević.

Foto: Milutin Labudović

 

 

Đorđević je ispričao i jednu neverovatnu situaciju koja mu se dogodila tokom nastupa u Štrpcu, a tiče se ove pesme.

Kako je Bora objasnio, nakon koncerta otišao je u garderobu da se presvuče, a u tom trenutku je ušla Francuskinja, "pripadnica okupatorskih snaga", koja mu je kako kaže, tražila da još peva.

- Nikada nisam videla narod koji se smeje i plače istovremeno - rekla je ona, priseća se Bora.

- Nećeš ni videti; nećeš ni razumeti taj narod - odgovorio joj je on.

Inače, numera "Pogledaj dom svoj anđele" je izabrana za pesmu decenije (1980-1990) emisije hit dana Bgd202, izvođena je uz pratnju sinfonijskog orkestra.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Dirljiva priča iz Beča

Đorđević se prisetio i kako mu je u Beču na železničkoj stanici hor Prvog srpskog pevačkog društva otpevao "Pogledaj dom svoj anđele" iz voza koji se upravo spremao da krene.

- To je bila potpuno nestvarna situacija. Na praznom peronu, stojim, gledam i plačem – slušam kako oni kao anđeli pevaju. To je bio prvi put u istoriji austrijskih železnica da voz kasni u polasku, jer kada se pesma završila, pustili su da voz krene - ispričao je Đorđević, koji je otkrio da su mu predlagali da ova numera bude srpska himna.

- Interesantno je da jedna ozbiljna pesma bude toliko slušana. Čak postoji jedna grupa ljudi koja je htela da predloži da ta pesma bude srpska himna. Naravno, mi imamo našu himnu, ali to sam shvatio kao kompliment - pričao je ranije Đorđević.

(Pink.rs)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".