Група "Рибља Чорба" у својој каријери броји мноштво хитова, а "Погледај дом свој анђеле" је нумера која је засигурно обележила каријеру Боре Ђорђевића и сматра се једном од најбољих песама свих времена, а управо њом, Бора, завршава сваки свој концерт.

Фото: Игор Маринковић

 

 

Песма је настала сасвим спонтано 1985. године и део је Бориног албума "Истина". Бора ју је писао баш у оно време када је био бунтовник и немилосрдно критиковао свет око себе. Фронтмен "Рибље Чорбе" се у песми обраћа "анђелима" који не желе да виде какве се страшне ствари дешавају у свету око њих, па их позива да нешто ураде и промене све тако што ће постати "анђели освете".

Песма носи назив по истоименом роману Томаса Вулфа који се бави годинама америчке кризе, а Ђорђевић је својевремено и открио да се песма готово сама писала.

- Песма "Погледај дом свој анђеле" настала је необично, јер се сама писала. Отишла је мимо моје воље, слике су саме долазиле; није баш најправилнија рима, али тако ми је дошла - испричао је фронтмен "Рибље чорбе" Бора Ђорђевић, у емисији "Док анђели спавају", ауторки Марини Рајевић Савић.

- Јако сам је дуго писао како бих био сасвим задовољан сваком речју. И онда је песма имала свој живот. На сваком месту различито звучи – када је бенд свира, када је пева хор и свира симфонијски оркестар, различито звучи у разрушеном Вуковару, где су у публици била само деца, различито звучи у Штрпцу на Косову и Метохији - испричао је својевремено Ђорђевић.

Фото: Милутин Лабудовић

 

 

Ђорђевић је испричао и једну невероватну ситуацију која му се догодила током наступа у Штрпцу, а тиче се ове песме.

Како је Бора објаснио, након концерта отишао је у гардеробу да се пресвуче, а у том тренутку је ушла Францускиња, "припадница окупаторских снага", која му је како каже, тражила да још пева.

- Никада нисам видела народ који се смеје и плаче истовремено - рекла је она, присећа се Бора.

- Нећеш ни видети; нећеш ни разумети тај народ - одговорио јој је он.

Иначе, нумера "Погледај дом свој анђеле" је изабрана за песму деценије (1980-1990) емисије хит дана Бгд202, извођена је уз пратњу синфонијског оркестра.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Дирљива прича из Беча

Ђорђевић се присетио и како му је у Бечу на железничкој станици хор Првог српског певачког друштва отпевао "Погледај дом свој анђеле" из воза који се управо спремао да крене.

- То је била потпуно нестварна ситуација. На празном перону, стојим, гледам и плачем – слушам како они као анђели певају. То је био први пут у историји аустријских железница да воз касни у поласку, јер када се песма завршила, пустили су да воз крене - испричао је Ђорђевић, који је открио да су му предлагали да ова нумера буде српска химна.

- Интересантно је да једна озбиљна песма буде толико слушана. Чак постоји једна група људи која је хтела да предложи да та песма буде српска химна. Наравно, ми имамо нашу химну, али то сам схватио као комплимент - причао је раније Ђорђевић.

(Пинк.рс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".