Baš kao što se voda za testenine često naziva „tečnim zlatom“, voda od krompira ima sličnu vrednost. Ali takođe ima i dodatnu korist od više vitamina i minerala nego što obično nalazite u testenini.
Velike količine korisnih stvari u krompiru, kao što je vitamin C, za koji mnogi od nas znaju da deluje kao snažan antioksidans i istovremeno jača naš imunitet. Krompir je takođe pun kalijuma. Pronaći ćete i proteine, vitamine B6 i gvožđe - sve se to otpušta iz povrća dok ga kuvate, pretvarajući vodu u hranljivu tečnost.
Ovu vodu možete koristiti kao zgušnjivač za sos, supe i variva umesto brašna.
Takođe, ako vam zafali mleko za pire krompir ova voda će pomoći.
I, naravno, krompirova voda se obično koristi za dodavanje teksture u recepte za hleb od krompira.
Kako je ova voda bogata hranljivim materijama može se koristiti za zalivanje biljaka kako sobnih tako i onih u bašti.
Cveće i povrće „vole krompirov skrob“ jer mogu da upiju sve te vitamine i minerale izlivene u zemlju.