Stručnjakinja za vino podelila je trik koji pomaže da vino u flaši ostane sveže nedelju dana nakon otvaranja. Kad otvorite bocu vina, uvek postoji iskušenje da je popijete do kraja jer nema garancije da će i nakon nekoliko dana imati dobar ukus.
Obično biste mogli doći u iskušenje da vratite čep nazad na bocu ili u nju stavite vinski čep, u nadi da će trajati između tri do pet dana. Međutim, somelijerka poziva ljubitelje vina da ne vraćaju čep u bocu i umesto toga nudi trik, u koji se kune, kako bi osigurala da njeno vino duže bude sveže.
Amerikanka Varner Boin podelila je savet na društvenim mrežama.
- Znam da zvuči ludo, ali ako vam se ikada dogodi da vam ostane vina, nemojte vraćati čep natrag u bocu. Ja imam mnogo bolji savet koji će vam promeniti život - rekla je.
Obožavateljka vina objasnila je da ako vratite čep nazad na flašu, on će i dalje dopuštati kiseoniku da uđe u flašu.
- Ako biste vratili čep na bocu vina koja je napola prazna, videćete da polovina još uvek ima kiseonik u sebi i čepovi su porozni, a to će i dalje omogućiti kiseoniku da ulazi u vino. To nije dobro. Ono što stvarno želite da učinite jeste smanjiti količinu kiseonika - navodi.
Varnerova preporučuje korišćenje tegle ili bilo koje druge vrste hermetičke posude koja je slične veličine količini vina koja vam je preostala, te savetuje i da proverite da li je dobro zatvorena.
- Ovde ćete imati mnogo manje kiseonika nego u ostatku vinske boce. Možete nabaviti različite tegle zavisno od količine vina koja vam preostane. Kunem se u ovo. Vaše će vino i dalje imati svež ukus čak i nekoliko dana nakon što ga otvorite, dok dan nakon što otvorim bocu vina i vratim čep, mogu uočiti razliku - dodaje.
Varnerova je dodala da možete postići da vino traje i do nedelju dana, a možda i više ovom metodom.
Mnogi su bili šokirani mogućnošću da uopšte imaju višak vina, ali drugi su bili uzbuđeni produženjem njegovog trajanja, prensoi 24sedam.