Стручњакиња за вино поделила је трик који помаже да вино у флаши остане свеже недељу дана након отварања. Кад отворите боцу вина, увек постоји искушење да је попијете до краја јер нема гаранције да ће и након неколико дана имати добар укус.
Обично бисте могли доћи у искушење да вратите чеп назад на боцу или у њу ставите вински чеп, у нади да ће трајати између три до пет дана. Међутим, сомелијерка позива љубитеље вина да не враћају чеп у боцу и уместо тога нуди трик, у који се куне, како би осигурала да њено вино дуже буде свеже.
Американка Варнер Боин поделила је савет на друштвеним мрежама.
- Знам да звучи лудо, али ако вам се икада догоди да вам остане вина, немојте враћати чеп натраг у боцу. Ја имам много бољи савет који ће вам променити живот - рекла је.
Обожаватељка вина објаснила је да ако вратите чеп назад на флашу, он ће и даље допуштати кисеонику да уђе у флашу.
- Ако бисте вратили чеп на боцу вина која је напола празна, видећете да половина још увек има кисеоник у себи и чепови су порозни, а то ће и даље омогућити кисеонику да улази у вино. То није добро. Оно што стварно желите да учините јесте смањити количину кисеоника - наводи.
Варнерова препоручује коришћење тегле или било које друге врсте херметичке посуде која је сличне величине количини вина која вам је преостала, те саветује и да проверите да ли је добро затворена.
- Овде ћете имати много мање кисеоника него у остатку винске боце. Можете набавити различите тегле зависно од количине вина која вам преостане. Кунем се у ово. Ваше ће вино и даље имати свеж укус чак и неколико дана након што га отворите, док дан након што отворим боцу вина и вратим чеп, могу уочити разлику - додаје.
Варнерова је додала да можете постићи да вино траје и до недељу дана, а можда и више овом методом.
Многи су били шокирани могућношћу да уопште имају вишак вина, али други су били узбуђени продужењем његовог трајања, пренсои 24седам.