Да ли воду треба посолити када кувамо јаја? Свако ће вам одговорити другачије - по некима ће то бити обавезна ствар, неки ће категорично тврдити да се то не треба радити, док ће бити и оних који ће рећи да је то потпуно свеједно.
Међутим, стручњаци истичу да и те како има разлике.
Кување јајета у посољеној води убрзава тај процес. Не само да со убрзава кључање воде, него је она, након што прокључа, топлија него што би била да није посољена. Као резултат тога, јаје се брже скува.
Будући да је реч о малим количинама соли и кратком времену кувања, разлика и није толико значајна, али ипак постоји.
Други разлог за убацити мало соли у воду за кување нешто је занимљивији, а недавно га је појаснио Џејми Оливер. Славни кувар тврди како додавање "малог прстохвата соли" у воду пре кувања помаже да приликом кувања љуска остане неоштећена, а ако ипак пукне, помоћи ће да беланце не исцури у воду или да исцури у што мањој мери.