Већина нутрициониста истиче да ниједну намирницу не треба избацивати из исхране, већ да је само потребно да знате у којој количини да је конзумирате и уз које друге намирнице да је користите.
Једна од таквих је дефинитивно хлеб, за који се везују и многе предрасуде. Ипак, нутриционисткиња Наташа Ђукић истиче да постоји разлика између тостираног и свежег хлеба, где предност даје хрскавом тосту:
- Када је реч о препеченом наспрам свежег хлеба, тост је у благој предности, посебно за оне који пазе на унос угљених хидрата или шећера.
Када тостирате хлеб, хемијска реакција доводи до разградње скроба и хлеб постаје лакши за варење.
Који год хлеб да користите за тостирање, никада немојте јести кришку која је изгорела и поцрнела у тостеру.
Поред непријатног горког укуса то доноси и друге нежељене проблеме. Наиме, када хлеб прегори, потенцијално канцерогено једињење звано акриламид, формира се из скроба и амино-киселина присутних у храни. Што је хлеб тамнији, већа је шанса да је настао неки акриламид - наводи нутриционисткиња, преноси "Информер".