Većina nutricionista ističe da nijednu namirnicu ne treba izbacivati iz ishrane, već da je samo potrebno da znate u kojoj količini da je konzumirate i uz koje druge namirnice da je koristite.
Jedna od takvih je definitivno hleb, za koji se vezuju i mnoge predrasude. Ipak, nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da postoji razlika između tostiranog i svežeg hleba, gde prednost daje hrskavom tostu:
- Kada je reč o prepečenom naspram svežeg hleba, tost je u blagoj prednosti, posebno za one koji paze na unos ugljenih hidrata ili šećera.
Kada tostirate hleb, hemijska reakcija dovodi do razgradnje skroba i hleb postaje lakši za varenje.
Koji god hleb da koristite za tostiranje, nikada nemojte jesti krišku koja je izgorela i pocrnela u tosteru.
Pored neprijatnog gorkog ukusa to donosi i druge neželjene probleme. Naime, kada hleb pregori, potencijalno kancerogeno jedinjenje zvano akrilamid, formira se iz skroba i amino-kiselina prisutnih u hrani. Što je hleb tamniji, veća je šansa da je nastao neki akrilamid - navodi nutricionistkinja, prenosi "Informer".