Сардине су препуне важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, наводи "Америчка асоцијација за срце и крадиоваскуларне болести".
Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља. Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма.
Једна порција сардине од око 75 грама садржи отприлике:
191 калорија
22,7 грама протеина
10,5 грама масти
8,2 микрограма витамина Б12
48,5 микрограма селена
250 јединица витамина Д
451 милиграм фосфора
351 милиграм калцијума
4,8 милиграма ниацина
2,7 милиграма гвожђа
365 милиграма калијума
35,9 милиграма магнезијума
0,2 милиграма бакра
1,9 милиграма витамина Е
0,2 милиграма витамина Б6
1,2 милиграма цинка
Позитивни ефекти на здравље
Обилују Омега 3-масним киселинама
Сардине су један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултира побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести.
Прочитајте још
Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности.
Ко не сме да их једе
Ипак, поред доста здравствених предности, сардине у свежем облику или конзервисане, нису врста рибе која се препоручује свим особама. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу морали би да избегавају конзумацију.
Посебно сардине из конзерве садрже велике количине натријума који се никако не саветује особама са високим притиском.
Висок притисак
Сардине садрже много натријума. Једна конзерва обезбеђује око трећину ваше дневне вредности, па ако имате висок крвни притисак треба да ограничите унос натријума јер он привлачи воду и повећава количину крви у телу.
Ако желите да смањите количину соли, и даље можете да уживате у сардинама тако што ћете смањити величину порције за дупло.
Гихт
Најбоља дијета за гихт је она која има мало пурина, хемикалије која се разлаже у мокраћну киселину.
Када имате гихт, мокраћна киселина у вашем телу кристалише се у зглобовима, изазивајући бол у зглобовима. Масне рибе попут сардина и инћуна имају висок садржај пурина, па ако имате гихт, требало би да пронађете друге начине да искористите предности једења рибе. Можете да пијете суплеменате рибљег уља или једете бакалар.
Камен у бубрегу
Иста мокраћна киселина која изазива гихт такође може довести до камена у бубрегу.
Пошто сардине садрже пурине, који се разлажу у мокраћну киселину, нису добар избор за оне који су у опасности од стварања камена у бубрегу. Висок садржај натријума у сардинама такође може повећати калцијум у вашем урину, што је још један фактор ризика за камен у бубрегу.
БОНУС ВИДЕО: