Majka jednog dečaka, Kerolajn Nes (64), 2017. godine je platila oko 4.500 funti (oko 5.050 evra) za embrion iz Indije, nakon što se ceo život borila s neplodnošću. Tako je svoje prvo dete dočekala u 58. godini, kao samohrana majka, jer je tad već bila razvedena, piše The Sun.

Danas kaže da joj je drago što je čekala da dođe u "ozbiljnije" godine. Kerolajn, koja živi u Novom Južnom Velsu, u Australiji, a odrasla je u Fajfu, u Škotskoj, insistira na tome da to nije bila sebična odluka, te tvrdi da su njene godine zaslužne za to što je bolja majka. Zbog toga, majka koja je u novembru 2017. rodila sina DŽejveda (5), nimalo ne žali zbog svoje odluke, iako kaže da to nije bio njen prvi izbor.

- Kad sam bila mlađa, to nikako ne bi bio moj prvi izbor, da rodim dete blizu 60. godine. Takođe, nisam želela da budem samohrana majka. To je bilo kao moja najgora noćna mora, ali bila sam u fazi u kojoj sam znala da je "sad ili nikad" i da ću zažaliti ako barem ne pokušam – priča. Da to nije uradila, kaže, propustila bi nešto što joj je donelo neizmernu sreću.

- Imati DŽejveda je divan dar i velika sreća – ističe. NJen put prema roditeljstvu počeo je 30 godina pre nego što se odlučila za usadnju embriona i ceo život je čeznula za detetom.

- Bila sam udata, ali borila sam se da zatrudnim i nije uspelo. U 30-im sam otkrila da imam problema s plodnošću, ali do trenutka kad smo počeli da razmišljamo o vantelesnoj oplodnji, naš odnos se raspao i jednostavno nismo hteli da uvlačimo dete u to. Nakon što sam se razvela od muža, imala sam nekoliko odnosa, ali nijedan od tih partnera nije mi se činio prikladnim za oca mog deteta – priča Kerolajn. Dodaje kako je razmišljala o usvajanju, ali nakon što je otkrila da bi mogla da čeka dugo godina na mlađe dete, pa čak i da bude u situaciji da mora da ga traži u inostranstvu, odustala je od potrage.

Neposredno pre svog 58. rođendana, Kerolajn je naišla na mogućnost usvajanja embriona, proces u kojem se ženi usađuje smrznuti zametak, koji će sama nositi 9 meseci i doneti na svet. Pritom se koristi ista tehnika kao i kod vantelesne oplodnje. Ali, s obzirom na to da je starosna granica za usvajanje embriona u Australiji bila 55 godina, Kerolajn je morala da krene dalje prema Indiji, gde je ta granica 58 godina. Tako je krenula na put za NJu Delhi, u nadi da će konačno postati mama, koristeći embrion 21-godišnje Indijke i spermu američkog davaoca.

Tom putovanju je pristupila kao odmoru, kako se ne bi previše razočarala ako usađivanje embriona ne uspe.

- Zahvat sam obavila baš uoči 58 godina, na samoj granici. Usadili su mi tri embriona, nešto što se u Australiji izbegava, kako bi se sprečila višestruka trudnoća, što mi je ipak pružilo veće šanse da zahvat uspe. Potom sam malo putovala, da ne mislim na to, razmišljajući: ako treba da se dogodi, dogodiće se. Trebalo je pričekati na obavljanje testova, ali bila sam presrećna kad sam se vratila u Australiju i kad su krvni testovi potvrdili trudnoću – priča majka.

U novembru 2017. imala je planirani carski rez, jer se zbog njenih godina trudnoća smatrala visokorizičnom, ali DŽejved je rođen kao zdravo dete. Kerolajn kaže kako joj je najveći izazov to što je samohrana majka.

- Ovde nemam porodicu. Imam prijatelje, ali Australija je tako ogromna da niko od njih ne živi blizu. Često poželim da se odmorim, ali ne mogu. Međutim, mislim da ipak dobro funkcionišem kao majka – kaže. Mali DŽejved, kaže, zasad ne primećuje da je ona bitno starija od drugih mama, ali često zna da kaže da bi voleo da ima tatu, smeje se.

- Neki od DŽejvedovih prijatelja imaju bake koje su otprilike istih godina kao i ja, ali ja se bez problema predstavim kao mama. Nemam čega da se stidim – kaže, te dodaje kako je uverena da je majčinstvo u 58. godini bila dobra odluka za njih oboje.

- Sada imam puno više strpljenja nego što bih imala kad sam bila mlađa. Kao mlađa sam bila sebičnija, ne bih volela da se odreknem svog društvenog života, a sad mi uopšte ne smeta što ga nemam. Osim toga, putovala sam i videla sveta, što kao mlada mama ne bih mogla – kaže. Uverena je da za ženu nije prekasno da u 50-im postane majka.

- Bila je to najbolja odluka koju sam u životu donela – zaključuje.

(24sata.hr)

BONUS VIDEO: