Godine 1993. objavio je album "Anđeoska vrata", a naslovna pesma bila je povod da u intervjuu za časopis "Večernje novosti" progovori o svom poreklu.

Šaban je istakao da nikada nije bio nacionalista i da pitanju nacionalnosti nikada nije pridavao veliku važnost.

Ploča se zove "Anđeoska vrata", a znamo da je autor istoimene pesme Beki Bekić napisao zapravo "Manastirska vrata". Zašto ste "izašli" iz manastira? - glasilo je pitanje za Šabana.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

- Nema to veze sa verom i nacionalizmom. Želeo bih da poruka bude opšta, da ljudi svih vera i nacija osete lepotu pesme.

Pitaju li vas vaša deca šta su i ko su?

Foto: reprint TV Novosti

 

- Nisu opterećena time. Zna se da sam ja Musliman, rođen u Šapcu, da su mi tamo rođeni i otac, i deda, i pradeda, i čukundeda. Deda mi se zvao Nikola. Mi smo najstariji starosedeoci u Šapcu, slavili smo Božić, Malu Gospojinu, Đurđevdan i sve ono što se u Srbiji slavi. Decu vaspitavam bez ikakvog insistiranja na tome da l' su Srbi ili Muslimani. Nikad nisam bio nacionalista. Znao sam odakle sam, ko mi je u životu najviše pomogao, ko su mi prijatelji. Eto, kada sam dobio sina i kada je Gordana predložila da se zove Mihailo, ja sam to oberučke prihvatio. Mogao je da bude i Šaban, i Alija, ali ja nisam pridavao tome važnost.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj tekst je izašao u "TV Novostima" 27. januara 1993. godine.*

BONUS VIDEO: