Pevač je tada pričao o aktuelnostima vezanim za svoju karijeru, a u jednom trenutku odgovorio je i na pitanja vezana za osporavanja njegovog kolege i prijatelja, muzičara Gorana Bregovića.

Poslednjih dana se o Goranu Bregoviću ponovo mnogo govori u javnosti. Kakvi su vaši odnosi?

- Brega je moj drug, ali on je ipak svjetska zvijezda. Sarađujemo od '72 godine, od moje prve singlice, pa i ove poslednje dvije moje ploče on je radio kao producent. To je neki fluid koji vučemo još iz Sarajeva. Imamo drugarski odnos bez obzira na saradnju. Jer, on je uvijek koristan za dobar savjet, kao supervizor, pa makar i ne sarađivao na projektu. Jako je inteligentan, čovjek koji poznaje muziku i osjeća onu nit između onoga što pjevač može prihvatiti i šta publika može prihvatiti, a da se kvalitet ni jednog momenta ne naruši. A šta je mjerilo kvaliteta? To je trajnost.

Foto: reprint TV Novosti

 

Oni koji ga napadaju, osporavaju Bregovića autorstvo zato što koristi narodne motive. Šta ti o tome misliš?

- Pa, on se poslednjih deset godina bavi etno muzikom. On je i sa "Bjelim dugmetom" imao takve pjesme. A znaš li koliko ima starih pjesama, izvornih, koje nisu obrađene? To ne znači da treba uzeti samo dio te pjesme, pokrasti je, izvitoperiti ili od nje napraviti nešto treće. To što on napravi je nova pjesma. Imamo ogromnu riznicu muzičkog blaga koje je neotkriveno, a na ovaj način se ono očuva.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Druga je stvar originalnost. O tome ne bih pričao. Ali inspirisanje i rad na nekoj muzičkoj istoriji cijelog ovog područja, ne samo srpskog, nego i balkanskog, to je nešto na čemu se može raditi. Recimo, čuveni je hit ovo što mi pjevamo "Jako, jako slabo srce zavodiš", to je refren iz najpopularnije arapske pjesme u poslednjih godinu-dvije dana. Pjeva je Rašid Taha, mislim da je iz Libije. To je hit koji po Parizu i Londonu razvaljuje sve restorane i diskoteke. A to je Bregin način rada. Tu se postavlja jedino pitanje autorstva, pa moraš potpisati i tog čovjeka koji je to komponovao.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj tekst je izašao u "TV Novostima" 30. septembra 1998. godine.*

BONUS VIDEO: