Pomoću ovih namirnica vaše srebro će ponovo zablistati: 

Soda bikarbona

Soda bikarbona je čudesni prah koji ima raznoliku namenu, osim što se koristi u ishrani, obilno se koristi i kada je čišćenje i održavanje domaćinstva u pitanju.

Sve što vam je potrebno je kašika sode bikarbone, kašika morske soli, aluminijumski tiganji peškirić.

U tiganj sipajte 2 dl vode, dodajte so i ostavite da provri. Sklonite tiganj sa vatre i stavite predmete od srebra u njega, potom sipajte sodu bikarbonu i ostavite oko 15 minuta da odstoji.

Nakon toga izvadite srebro i obrišite ga peškirićem. Trebalo bi da su sve fleke nestale, a srebro nazad dobilo sjaj.

Foto: Profimedia

 

Limun


Limun izrežite na kriške, pa njima istrljajte predmete od srebra. Potom ih potopite u vodu, u kojoj se nalazi kašika sode bikarbone. Ovo je inače odlična kombinacija za čišćenje masnoća u domaćinstvu.

Sirće


U činiju srednje veličine sipajte alkoholno sirće, potopite srebro i ostavite ga oko 20 minuta. Potom srebro nežno iščetkajte četkicom za zube ili istrljajte komadićem vate. Posle toga, srebro spustite na kratko u toplu vodu i obrišite suvim peškirićem.

Foto: Profimedia

 

Kečap


Kečap se takođe može korisiti kao efikasno sredstvo protiv fleka na srebru. Ukoliko je vaš nakit ili neki drugi predmet izgubio sjaj, dobio fleke ili pocrneo, četkicu za zube umočite u kečap, pa istrljajte predmete.

Osim toga, možete ih uroniti u kečap, ostaviti desetak minuta da deluje, pa isprati vodom.

Foto: Profimedia

 

Pasta za zube


S obzirom da većina pasta za zube danas sadrži fluorid, one mogu biti veoma efikasno sredstvo za čišćenje predmeta od srebra.

Malo paste za zube stavite na četkicu, pa kružnim pokretima istrljajte nakit. Posle nekoliko minuta srebro isperite hladnom vodom.

Obrišite predmete peškirićem, pa ostavite da se još malo prosuši.

BONUS VIDEO: