Помоћу ових намирница ваше сребро ће поново заблистати: 

Сода бикарбона

Сода бикарбона је чудесни прах који има разнолику намену, осим што се користи у исхрани, обилно се користи и када је чишћење и одржавање домаћинства у питању.

Све што вам је потребно је кашика соде бикарбоне, кашика морске соли, алуминијумски тигањи пешкирић.

У тигањ сипајте 2 дл воде, додајте со и оставите да проври. Склоните тигањ са ватре и ставите предмете од сребра у њега, потом сипајте соду бикарбону и оставите око 15 минута да одстоји.

Након тога извадите сребро и обришите га пешкирићем. Требало би да су све флеке нестале, а сребро назад добило сјај.

Фото: Профимедиа

 

Лимун


Лимун изрежите на кришке, па њима истрљајте предмете од сребра. Потом их потопите у воду, у којој се налази кашика соде бикарбоне. Ово је иначе одлична комбинација за чишћење масноћа у домаћинству.

Сирће


У чинију средње величине сипајте алкохолно сирће, потопите сребро и оставите га око 20 минута. Потом сребро нежно ишчеткајте четкицом за зубе или истрљајте комадићем вате. После тога, сребро спустите на кратко у топлу воду и обришите сувим пешкирићем.

Фото: Профимедиа

 

Кечап


Кечап се такође може корисити као ефикасно средство против флека на сребру. Уколико је ваш накит или неки други предмет изгубио сјај, добио флеке или поцрнео, четкицу за зубе умочите у кечап, па истрљајте предмете.

Осим тога, можете их уронити у кечап, оставити десетак минута да делује, па испрати водом.

Фото: Профимедиа

 

Паста за зубе


С обзиром да већина паста за зубе данас садржи флуорид, оне могу бити веома ефикасно средство за чишћење предмета од сребра.

Мало пасте за зубе ставите на четкицу, па кружним покретима истрљајте накит. После неколико минута сребро исперите хладном водом.

Обришите предмете пешкирићем, па оставите да се још мало просуши.

БОНУС ВИДЕО: