Сапун

Стари бакин трик је сапун. Некада је био обичај да се поклањају лепи, мирисни сапуни који се нису користили за купање, већ су стајали у орману. На тај начин је веш лепо мирисао, а уз то је и терао мољце који не воле јаке мирисе.

Неколико финих сапуна оставите у оригиналном паковању или их замотајте у папир и оставите међу вешом у орману.

Фото: Профимедиа

 

Марамице

Марамице од текстила готово нико више не користи, а у овом случају ће вам бити од користи. Биће довољна једна марамица на коју ћете накапати мало етеричног уља лаванде, лимуна или мириса који вам се допада. Такође, на марамицу можете ставити и мало парфема.

Марамицу ставите на ствари или закачите на офингер и ваша гардероба ће знатно лепше мирисати када је будете извадили из ормана.

Фото: Профимедиа

 

Зрна кафе

Леп мирис ће гардероба добити и ако у орман ставите мало зрна кафе која имају моћ да упију лоше мирисе. Можете их ставити у малу посуду од креме, чији ћете поклопац пробушити или их замотати у алуминијумску фолију и оставити у орману. Пожељно је да се зрна промене једном месечно.

Јелкице за аутомобил

Освеживачи намењени лепшем мирису у аутомобилу могу да се користе и у орманима. Изаберите неку јелкицу чији вам се мирис допада и који ће вашем рубљу донети свежину, замотајте у марамицу и завуците међу чист веш. Или је закачите за неки офингер. Поред гардеробе, и ваздух у соби ће добити лепши мирис.

Фото: Профимедиа

 

Вотка

Ако вам се у гардеробу увукао мирис буђи, нарочито у капуте који су дуго стајали, најјефтиније је да их напрскате јефтином вотком. Сипајте малу количину овог алкохола у боцу са распршивачем и добро испрскајте гардеробу. Потом је оставите да се осуши напољу, на сунцу. Ово би требало да уклони или бар ослаби мирис буђи.

Сунце

Било би добро, ако нађете времена, да бар једном годишње комплетну гардеробу изнесете на терасу и изложите сунчевим зрацима који су најефикасније дезинфекционо средство. Поред непријатног мириса, они су смрт за мољце.

Уосталом, и то је трик наших бака које су сваког јутра износиле постељину да се луфтира а током лета су правиле велико спремање у орманима.

БОНУС ВИДЕО: