Научници су открили да није у питању старење, већ превише стреса. Ћелије задужене за производњу пигмента који даје боју нашој коси нестају када је тело превише изложено деловању кортизола, хормона стреса.

- Прво што треба да знате јесте да коса седи због недостатка меланина, пигмента у фоликулима длаке - објашњава професор дерматологије Гери Голденберг.

Фото: Профимедиа

 

Фоликули још увек имају нормалан број меланоцита, ћелија које чине пигмент, али ове ћелије временом престају да раде, па се коса претвара у сиву или белу.

- Генетика игра значајну улогу. Ако су ваши родитељи рано оседели, вероватно ћете и ви, и ту ништа не може да се уради - каже дерматолог Џошуа Зајхнер.

Али, ако нико у вашој породици није рано оседео, могуће је да ваша коса бели из следећа три разлога.

Пушење

- Ово може да буде повезано са дефицитом нутријената које ствара никотин, или друге лоше животне навике. Такође, могуће је да слободни радикали који се због пушења размножавају, оштећују фоликуле длаке и узрокују прерану појаву седих - открива Голденберг и саветује престанак пушења као најбољу терапију.

Недостатак витамина Б12

- Дефицит витамина Б12 повезан је са раном појавом седих - истиче Голденберг. Стручњаци нису сигурни због чега је то тако, али је веза већ доказана. Ипак, пре него што навалите на суплементе, проверите ниво витамина Б12 кроз лабораторијску анализу.

Фото: Профимедиа

 

Стрес

Сигурно сте за ово већ чули, а научници су доказали - честа изложеност стресу чини да коса рано оседи.

- Иако нема директне везе, стрес повећава ниво коритзола, који повећава број слободних радикала, и оштећује фоликуле и ћелије које стварају пигмент у власима - каже дерматолог Голденберг.

На велику жалост, Голденберг тврди да коса која је једном оседела више никад не може да врати природну боју, упркос различитим рецептима који се деле на интернету, али саветује да предузмете све кораке како вам цела коса не би убрзо постала бела. Наравно, ако није у питању генетика - ту решење, осим фарбања, не постоји.

БОНУС ВИДЕО: