Međutim, retko se pominje i njegova vanbračna ćerka Jelena Juženidi.

Srpski regent je tokom Prvog svetskog rata boravio u Parizu, u zvaničnoj poseti saveznoj Francuskoj, gde je stigao brzo posle albanskog povlačenja. Upravo tu upoznaje Šarlot Kotijar preko svog brata od strica – kneza Pavla.

Šarlot je bila iz Bretanje poreklom, studirala je medicinu na Sorboni, a poznanstvo sa Aleksandrom nije trajalo dugo. Brzo se Ujedinitelj vratio obavezama na frontu. Sledeći put će se videti nakon rata i to kao doktorka Međunarodnog Crvenog krsta i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Tada je došlo do paljenja stare iskre između njih.

Foto: Vikipedija, Arhiva Novosti

 

Jelena je rođena, kao plod ljubavi Šarlot i Aleksandra, 31. decembra 1920. godine u prostorijama konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Prvobitno je ime dobila po majci prestolonaslednika – Zorka.

Do atentata u Marseju, kralj Aleksandar je vodio računa o njoj i redovno je slao novac, a posle smrti je tu brigu preuzeo knez Pavle. Čak je i kraljica Marija znala za nju, te je do okupacije Francuske 1940. godine slala božićne poklone.

Ona je ipak bila uključena u porodicu, uprkos tome što je bila vanbračno dete kralja Aleksandra. Bila je na venčanju ćerke kraljevića Tomislava, svog polu-brata, ali i redovan gost na njegovom imanju u Engleskoj.

Foto: Vikipedija, Arhiva Novosti

 

Posećivala je Jugoslaviju povremeno kako bi na Oplencu posetila očev grob. Sve do svoje smrti u Atini, 19. januara 1998. godine.