Pravi odabir cveća i mesto na kojem ćete ga posaditi omogućava zaklon od sunca tokom leta, ali i pravu oazu mira do duboko u jesen.
 
Cvetna raskoš može i najmanji balkon pretvoriti u intimnu oazu mira i opuštanja. Ali s obzirom na to da je i na najvećim balkonima i terasama prostor prilično ograničen, pažljivo planiranje još je važnije nego u vrtu.
 
Trik je u tome da “razmišljate uspravno”, savetuju stručnjaci. Posude s cvećem možete slagati na police ili obesiti sa plafona te tako iskoristiti prostor. 

Foto: Profimedia

 

Mesto koje odlučite posvetiti svom malom vrtu mora biti pristupačno kako biste bez teškoća mogli zalevati cveće te zaštićeno od jakih vetrova.

Pre sadnje ili sejanja bitno je istražiti kad cvetaju određene biljke, zahtevaju li sunčani ili senoviti položaj i koji im tip tla odgovara. Većina biljaka za balkone i terase uspeva dobro ako su potpuno izložene suncu.

Na površinama okrenutim prema jugu može se postići najveće cvetno bogatstvo - pod uslovom da biljke dovoljno zalevate, što može biti vrlo zahtevan posao u vreme letnjih dana. Na istočnoj i zapadnoj strani uspevaju biljke koje ne cvetaju tako bogato, ali zato im treba manje vode, pa ih je lakše održavati.

Foto: Profimedia

 

Biljke u kombinacijama zahtevaju uravnoteženu prihranu bez gomilanja ili nedostatka đubriva. Za prihranu najčešće koristimo tečna đubriva, lako rastvorljiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine prihrane.

Suve biljke najpre dobro zalijemo, pa tek kada one upiju dovoljno vode, dodajemo đubrivo. Voda kojom zalivamo ne sme biti prehladna.

BONUS VIDEO: