Прави одабир цвећа и место на којем ћете га посадити омогућава заклон од сунца током лета, али и праву оазу мира до дубоко у јесен.
 
Цветна раскош може и најмањи балкон претворити у интимну оазу мира и опуштања. Али с обзиром на то да је и на највећим балконима и терасама простор прилично ограничен, пажљиво планирање још је важније него у врту.
 
Трик је у томе да “размишљате усправно”, саветују стручњаци. Посуде с цвећем можете слагати на полице или обесити са плафона те тако искористити простор. 

Фото: Профимедиа

 

Место које одлучите посветити свом малом врту мора бити приступачно како бисте без тешкоћа могли залевати цвеће те заштићено од јаких ветрова.

Пре садње или сејања битно је истражити кад цветају одређене биљке, захтевају ли сунчани или сеновити положај и који им тип тла одговара. Већина биљака за балконе и терасе успева добро ако су потпуно изложене сунцу.

На површинама окренутим према југу може се постићи највеће цветно богатство - под условом да биљке довољно залевате, што може бити врло захтеван посао у време летњих дана. На источној и западној страни успевају биљке које не цветају тако богато, али зато им треба мање воде, па их је лакше одржавати.

Фото: Профимедиа

 

Биљке у комбинацијама захтевају уравнотежену прихрану без гомилања или недостатка ђубрива. За прихрану најчешће користимо течна ђубрива, лако растворљива у води, која омогућавају да биљка у свакој фази развоја добије довољне количине прихране.

Суве биљке најпре добро залијемо, па тек када оне упију довољно воде, додајемо ђубриво. Вода којом заливамо не сме бити прехладна.

БОНУС ВИДЕО: