Ботаничари кажу да је потребно да испоштујете четири правила. Уз њих ће собно цвеће бити здравије, лепше и бујније него икада.

1. Проверите да ли биљку треба пресадити

Неопходно је да проверите да ли је потребно да биљку пресадите, односно да јој  промените земљу у којој  расте.

Проверите колико брзо апсорбује воду, а нова земља ће јој бити потребна, ако се ова у којој је брзо суши.  Уколико биљку држите дуже од годину дана у истој земљи, можда је прави тренутак да је пресадите.

Фото: Профимедиа

 

2. Проверите да ли је вашем цвећу потребна већа саксија

Ово није исто  што и пресадити биљку у другу земљу.  Знаћете да је цвећу потребна већа саксија ако га пажљиво извадите и погледате корен.

Уколико видите више жилица корена него земље, то значи да је му је саксија мала и да је време за већи простор. Заједно са бусеном биљку пребаците у већу саксију и додајте још земље, а затим је по потреби и мало прихраните на уобичајен начин.

Фото: Профимедиа

 

3. Размножите биљку

Време пред пролеће је идеално да од биљке коју већ имате добијете нове младице. Ово је одличан начин да се решите вишка гранчица и добијете нове, младе биљке које ћете гајити или њима обрадовати неку драгу особу.

Фото: Профимедиа

 

4. Пролећно чишћење собног цвећа

Собне биљке скупљају прашину, па им је пожељно повремено пребрисати листове и током зиме, поготово што је прашина на листовима подложно тле за размножавање биљних ваши.

Зато би пре пролећа требало обавезно да влажном крпом или пешкиром очитите листове собног цвећа. Тиме ћете умањити ризик од размножавања ваши, али ћете и омогућити лишћу да лакше врши фотосинтезу.

БОНУС ВИДЕО: