Ипак, мора се признати да већина, док одређени однос траје, тешко примећује колико је он у ствари лош и исцрпљује, иако људи са стране можда то виде и од самог почетка. Али, зашто је то у ствари тако?

Психолог Марк Траверс за Форбс објашњава у чему се ту у ствари ради, као и на које ствари треба обратити пажњу како би се сачували од „емоционалне олупине и нездраве везе“, пише Срећна Република.

Емотивно недоступна особа

Већина ће бити убеђена како се одређена особа због њих може променити, чак и кад се ради о најхладнијим типовима људи, међутим, чињеница је да је веза са особом која је емотивно тешко доступна као „плес прогонитеља и дистанцираног“.

Психолог Траверс објашњава да непрекидна јурњава за особом до које желите допрети може резултирати нечим сасвим супротним, односно њеним бежањем и дистанцирањем од вас. То може бити исцпљујуће јер се код друге стране може јавити незадовољство и мањак самопоштовања.

Фото: Профимедиа

 

Иако су сви мишљења да је такво понашање искључиво карактеристично за мушкарце, који у највећем броју случајева теже показују своја осећања, једно истраживање је показало како су емоционалном дистанцирању све више склоне и жене. С друге стране, психолог напомиње да би за успешну везу обе стране требало да улажу и да се не плаше да покажу рањивост.

Бежите од људи који се не извињавају

Једина гора категорија од људи који злоупотребљавају реч „извини“ и извињавају се за све и свашта, па опет праве исте грешке, јесу они који се ни за шта не извињавају. Таквим особама је тешко да се суоче са својим грешкама, односно понашањем, нарочито када је извињење оправдано. Свако може да погреши, али требало би да има способност да то и призна, јер само нуђење извињења у критичним ситуцијма може бити саставни део здраве везе.

Не треба се извињавати само за велике грешке, већ уочити и оне мале које правимо, а које показују да нам је друга страна важна и да о њој бринемо, чак и ако се ради о неком безазленом кашњењу на састанак.

Психолог саветује да је важно схватити да ли је особа која се не извињава свесна грешке. Уколико јесте и у том случају не добијате извињење од ње, боље је повући се из таквог односа.

Фото: Профимедиа

 

Опрезно са онима који јуре статус

Логично је да се у било каквом односу ослањамо на подршку и љубав друге стране, што нас чини испуњеним. Међутим, постоји група људи која остварује везе са другима јер је то служи некој њиховој сврси.

Они траже вредност од других кроз материјалне ствари и однос као такав их не занима. Према њиховом мишљењу, нема ничег лошег у томе што користе неку везу као средство да остваре циљ.

У таквом односу ви можете извући дебљи крај, сматра стручњак и напомиње да је вероватно да ће такве особе након што вас искористе да добију нешто, прећи на другу „жртву“.

БОНУС ВИДЕО: