Трагична прича Франсине Хјуз почела је када се удала за Џејмса Мајкија Хјуза. Након 13 година вербалног и емоционалног злостављања, брак је окончан - али злостављање није. У ноћи убиства, 1977. године, Мајки је пред децом претукао Франсину, исцепао уџбенике за курс за секретарице на који је кренула, а затим је присилио на секс уз претњу да ће је убити. А онда му се она једне ноћи осветила за све и покренула праву револуцију у свету.

Као дете, Франсин је посматрала како јој отац алкохоличар злоставља мајку. Напустила је средњу школу да би се удала, а онда је и сама постала жртва злостављања. Мајки је почео да је злоставља после врло мало времена од момента када су упловили у брачне воде. У почетку показивао кајање након злостављања, а врло убрзо, то је постао шаблон. Насилнички испад, па кајање.

"Када бих купила нову одећу, он би је поцепао са мене", присећала се Франсин за интервју за Пеопле магазин. "Не знам да ли сам изгледала превише лепо или је нешто друго био проблем, али он није желео да изгледам тако".

 

 

Убрзо, Франсин је имала четворо деце и мужа који је већи део новца трошио на алкохол. Иако је 1971. године успела да се разведе, он одлуку суда није поштовао. Долазио је када год је желео и тукао је. Када је Мајки исте године доживео тешку саобраћајну несрећу, Франсин га је примила назад у кућу како би га неговала. Тада се злостављање погоршало.

Уз помоћ своје мајке, Франсин је покушала да се упише у школу за секретарице. Мајки је 9. марта 1977. године, запалио књиге које је купила за курс, тражио јој је да се испише из школе и претио јој да ће јој уништити живот. Франсин је позвала полицију, али су они одбили да ухапсе Мајкија, јер нису били сведоци злостављања, иако је претио и њима. Када је полиција отишла, Мајки је наставио да туче Франсин, силовао ју је и заспао.

"Стајала сам мирно и присећала се сваког тренутка када ме је повредио... када је повредио децу", испричала је Франсин. "Неко време сам оклевала, али неки глас као да ми је шапутао ‘уради то!’, ’уради то!’". Спаковала је децу у ауто, просула је бензин око Мајкијевог кревета и запалила шибицу. Затим се одвезла до затвора Ингхам и предала се. Када су ватрогасци стигли до куће, Мајки је већ био мртав.

Франсина Хјуз стајала је испред своје куће у пламену. Гледала ју је како гори. Унутра је био њен насилни муж, Мајки. Раније те вечери, он ју је претукао и силовао последњи пут. Окренула се, села у ауто у ком су већ седела њена престрављена деца, и отишла да се преда властима.

 

 

Након што је ослобођена оптужби због привременог лудила такозваног "синдрома кревета у пламену" који је касније изучаван у академским круговима, и коришћен у одбранама других жена које су убиле своје злостављаче.

Френсина Хјуз умрла је 2017. године. До године њене смрти насиље је препознато као важно питање, али и даље није решено, пише nationalgeographic.rs.

У америчкој популарној култури Франсин се данас сматра инспирацијом за настанак "Женског покрета" који је касније радио на скретању пажње на жене злостављане од стране мужева - а које правосудни систем није препознавао.

Франсинин случај скренуо је пажњу и на многе друге, сличне, трагичне случајеве и покренуо питање заштите тих жена. Женски покрет тада направио систем склоништа - неке врсте првих сигурних кућа - тако будећи колективну свест о насиљу у породици.

 

 

Потресна животна прича Франсине Хјуз инспирисала је америчку ауторку Фејт Макнатли, да напише књигу "The Burning Bed". Ова књига практично је хорор прича, али оно што је важније, то је била једна од првих репортажи о злочину над женом.

Огромна пажња поново је усмерена на овај проблем 1984. године, када је по књизи "The Burning Bed" снимљен и истоимени филм са Фаром Фосит у главној улози. Филм је освојио бројне награде, а проблем насиља над женама је поново био у центру пажње.

БОНУС ВИДЕО: