Иако је тог дана било метеоролошких упозорења на олују, Лари се није обазирао на њих. Био је искусан пецарош и није много бринуо да би га невреме могло затећи неспремног.

Неколико сати касније изгледало је као да се управо то догодило! Читав крај погодила је јака олуја и Ларија након испловљавања више нико није видео. Његов чамац пронађен је сутрадан. Имао је мања оштећења и једно весло је нестало, пише Историјски забавник.

Сви су закључили да је Лоренс погинуо у олуји. Претражено је језеро, а иако тело није пронађено, то се никоме није чинило сумњивим. Чињеница да је нестали имао проблема са пореском, као и позамашан дуг од скоро 20 хиљада долара, нису побудили пажњу полиције и сви су се сагласили - у питању је била страшна несрећа и велика трагедија.

Иза Лоренса је остало троје деце и трудна супруга. Јавност и пријатеље мало је утешила вест да ће удовица примити скоро 40 хиљада долара животног осигурања и да ће јој то помоћи да, иако сада сама са великом породицом, настави даље.

Осам година касније, породични пријатељ који је приликом посете Чикагу доживео мањи шок када је срео човека који је невероватно личио на Лоренса! “Двојник” се звао Џон Фриц Џонсон, био је познати телевизијски и радијски водитељ из Омахе, чести коментатор рвања и победник бројних такмичења у стрељаштву.

Био је ожењен и имао је двоје деце - једно биолошко и једно усвојено. Само годину дана раније откривен му је тумор иза левог ока након чега је изгубио око и носио је повез.

Породични пријатељ није могао да престане да мисли на човека који је личио на Лоренса. Толико да је у Чикаго довео Лоренсову нећаку. Заједно су пронашли Џонсона и отворено га питали: “Да ли сте ви Лоренс Џозеф Бејдер који је нестао пре осам година?”

Џонсон се насмејао. Рекао је да не зна ко је Бејдер, да је одрастао у сиротишту и да је провео 14 година у војсци пре него што се преселио у Омаху.

Ипак, пристао је на давање отисака прстију који су били упоређени са онима које је Лоренс Џозеф Бејдер оставио приликом служења војске. Резултати су се поклопили!

Лоренс Џозеф Бејдер и Џон Фриц Џонсон били су иста особа!

Случај је био невероватан! Тим психијатара је десет дана прегледао Бејдера/Џонсона. Њихов закључак је био јасан - случајеви амнезије у трајању од неколико година, у којима је особа “попунила време” које недостаје лажним сећањима, ретки су, али не и незапамћени. Друга струја психијатара спекулисала је да је тумор можда био одговоран за Бејдеров губитак памћења.

Како било, и једни и други били су сагласни - Лари се заиста није сећао свог претходног живота и није фолирао!

Без обзира на мишљење стручњака, јавност је била убеђена да је у питању била нека превара. Поново је испливала прича о Бејдеровим дуговањима у тренутку нестанка, као и чињеници да је породица добила велику премију на основу његове “смрти”. Изгубио је посао на телевизији, као и добар део пријатеља које је стакао у свом “другом животу” који су га сви одреда прогласили преварантом и лажовом.

Бејдерово појављивање изазвало је много проблема за Мери Лу, његову прву жену. Изгубила је право на социјалну помоћ коју је примала од његовог нестанка. Осигурање је тражило да врати новац који је добила. Морала је да раскине недавно објављену веридбу.

Ни Бејдерова друга жена није боље прошла - како је он већ био у браку у тренутку венчања са њом, њихова заједница проглашена је неважећом. Ипак, за разлику од Мери Лу, која није желела да са мужем више има икакав контакт и убрзо је тражила развод, друга госпођа Бејдер/Џонсон решила је да остане уз супруга без обзира на све.

На крају, сваку даљу истрагу овог бизарног случаја прекинула је смрт… овога пута права! Малигни тумор који је коштао Бејдера ока вратио се у још злоћуднијој и тежој форми и он је преминуо 16. септембра 1966. у болници у Омахи. Било му је непуних 40 година.

Да ли је била у питању превара или се Лоренс Џозеф Бејдер заиста пуних осам година није сећао ко је заправо био, остало је мистерија све до данашњег дана.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: