U to vreme, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bila je na meti NATO agresije, ali su u uprkos tome Atinjani došli u Beograd.

- Tribine su bile solidno popunjene. Na njima je bilo više od 15.000 gledalaca, a među njima i oko 50 onih koji su došli iz Atine. Namerno ne kažemo navijača AEK-a, jer tog 7. aprila 1999. godine oni koji su došli na stadion u Humskoj nisu se delili na pristalice Partizana i grčkog tima, već su svi zajedno bili ujedinjeni da celom svetu pošalju samo jednu poruku – Zaustavite rat, prekinite bombardovanje - navodi se u podsećanju FK Partizan.

Gosti iz Atine su tom prilikom putovali avionom do Budimpešte, a potom autobusom do Beograda. Na platou ispred istočne tribine stadiona u Humskoj, zajedno sa delegacijom Partizana, zasadili su drvo masline kao simbol mira i večnog prijateljstva dva kluba.

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Igrači i funkcioneri AEK-a su u Beograd doneli i humanitarnu pomoć u vidu lekova, odeće i drugih potrepština najugroženijima, a tamošnja televizija je klubu iz Humske platila 300.000 tadašnjih nemačkih maraka za TV prava i taj iznos je odmah prosleđen u fond pomoći žrtvama agresije NATO alijanse.

 

 

- Igrači oba tima su na grudima nosili iscrtane mete, što je u ono vreme bio simbol otpora, a susret je počeo minutom ćutanja u znak poštovanja prema svim žrtvama nastradalim u tom suludom napadu - prisetili su se „crno-beli”.

Foto: N. Skenderija

 

Utakmica je prekinuta pri rezultatu 1:1 nakon nešto više od 60 minuta igre, kada su gledaoci utrčali na teren mašući srpskim, grčkim i navijačkim zastavama.

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Paraušić

 

Sudija Dejan Delević pokušao je da isprazni teren kako bi omogućio igračima da odigraju preostalih pola sata meča, ali za tako nešto nisu postojali uslovi.

- Na kraju krajeva, nije ni bilo potrebe, jer slika zagrljenih navijača dva kluba kako kliču Grčkoj i Srbiji, slaveći mir, bila je toliko jaka i jasna da je bila greota pokvariti je - zaključuje se u saopštenju Partizana.

Foto: N. Skenderija

 

BONUS VIDEO: 

OVO SE NE BRANI: Aleksandar Katai i slobodnjak zbog kog su mu svi u Zvezdi čestitali

(Politika)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".