У то време, тадашња Савезна Република Југославија била је на мети НАТО агресије, али су у упркос томе Атињани дошли у Београд.

- Трибине су биле солидно попуњене. На њима је било више од 15.000 гледалаца, а међу њима и око 50 оних који су дошли из Атине. Намерно не кажемо навијача АЕК-а, јер тог 7. априла 1999. године они који су дошли на стадион у Хумској нису се делили на присталице Партизана и грчког тима, већ су сви заједно били уједињени да целом свету пошаљу само једну поруку – Зауставите рат, прекините бомбардовање - наводи се у подсећању ФК Партизан.

Гости из Атине су том приликом путовали авионом до Будимпеште, а потом аутобусом до Београда. На платоу испред источне трибине стадиона у Хумској, заједно са делегацијом Партизана, засадили су дрво маслине као симбол мира и вечног пријатељства два клуба.

Фото: Н. Скендерија

 

Фото: Н. Скендерија

 

Играчи и функционери АЕК-а су у Београд донели и хуманитарну помоћ у виду лекова, одеће и других потрепштина најугроженијима, а тамошња телевизија је клубу из Хумске платила 300.000 тадашњих немачких марака за ТВ права и тај износ је одмах прослеђен у фонд помоћи жртвама агресије НАТО алијансе.

 

 

- Играчи оба тима су на грудима носили исцртане мете, што је у оно време био симбол отпора, а сусрет је почео минутом ћутања у знак поштовања према свим жртвама настрадалим у том сулудом нападу - присетили су се „црно-бели”.

Фото: Н. Скендерија

 

Утакмица је прекинута при резултату 1:1 након нешто више од 60 минута игре, када су гледаоци утрчали на терен машући српским, грчким и навијачким заставама.

Фото: Н. Скендерија

 

Фото: Н. Параушић

 

Судија Дејан Делевић покушао је да испразни терен како би омогућио играчима да одиграју преосталих пола сата меча, али за тако нешто нису постојали услови.

- На крају крајева, није ни било потребе, јер слика загрљених навијача два клуба како кличу Грчкој и Србији, славећи мир, била је толико јака и јасна да је била греота покварити је - закључује се у саопштењу Партизана.

Фото: Н. Скендерија

 

БОНУС ВИДЕО: 

ОВО СЕ НЕ БРАНИ: Александар Катаи и слободњак због ког су му сви у Звезди честитали

(Политика)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".