Samozvani mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve raspop Miraš Dedeić je u poslanici vernicima čestitao Vaskrs i naveo da se Sveti Sava nikada nije deklarisao kao Srbin.

- Vernici u Crnoj Gori trebaju se umesto svetosavskim mitovima vratiti izvornoj pravoslavnoj veri. Jer Sveti Sava nikada nije rekao da je Srbin. Nikada nije rekao da je pravoslavac. (vaspitavao se u katoličkim samostanima što potvrđuje i njegova tonzura). Nikada nije rekao da je Bosna i Hercegovina njegova dedovina. I nikada nije rekao da je arhiepiskop svih srpskih zemalja. Srpski patrijarh je dao tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi čime je prekršio kanon po kojem to pravo pripada samo vaseljenskom patrijarhu - naveo je raspop Miraš u poslanici, preneli su pojedini portali u Crnoj Gori.

On je dodao da takav postupak povlači odgovornost na Crkvenom sudu.

- Aktuelni Vaseljenski patrijarh Vartolomej i kod koga sam služio u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog i pri ambasadi Grčke u Rimu izjavio je nedavno da treba dati i ostalim pravoslavnim crkvama autokefalnost - dodao je Dedeić.

On je između ostalog naveo da je njegov prvi arhiepiskop Danilo dodao da se treba dati autokefalnost i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

BONUS VIDEO: