Самозвани митрополит непризнате Црногорске православне цркве распоп Мираш Дедеић је у посланици верницима честитао Васкрс и навео да се Свети Сава никада није декларисао као Србин.

- Верници у Црној Гори требају се уместо светосавским митовима вратити изворној православној вери. Јер Свети Сава никада није рекао да је Србин. Никада није рекао да је православац. (васпитавао се у католичким самостанима што потврђује и његова тонзура). Никада није рекао да је Босна и Херцеговина његова дедовина. И никада није рекао да је архиепископ свих српских земаља. Српски патријарх је дао томос Македонској православној цркви чиме је прекршио канон по којем то право припада само васељенском патријарху - навео је распоп Мираш у посланици, пренели су поједини портали у Црној Гори.

Он је додао да такав поступак повлачи одговорност на Црквеном суду.

- Актуелни Васељенски патријарх Вартоломеј и код кога сам служио у цркви Светог Андреја Првозваног и при амбасади Грчке у Риму изјавио је недавно да треба дати и осталим православним црквама аутокефалност - додао је Дедеић.

Он је између осталог навео да је његов први архиепископ Данило додао да се треба дати аутокефалност и Црногорској православној цркви.

БОНУС ВИДЕО: