Autori i izvođači 16 kompozicija nadmetali su se za titulu pobednika i druga prestižna priznanja Festivala najlepše nove narodne muzike – Sabora 2023. Pobedu je odnela kompozicija „Eh, da mogu“ u izvođenju Aleksandre Ristanović.

Finalni plasman kompozicije su dobijale sabiranjem poena iz Liste glasanja žirija i Liste glasanja publike i na taj način je dobijena Konačna lista i kompletni rezultati. Glasovi publike su bili podjednako važni kao i glasovi stručnog žirija.

Foto: ATA images

 

 

Članovi petočlanog žirija Sabora 2023 bili su: Ivana Selakov, estradna umetnica, aranžer i kompozitor Slobodan Marković, vokalna solistkinja Dragica Radovanović Cakana, kompozitor i tekstopisac Dušan Bačić i peti član, i predsednik žirija, maesto na harmonici i dugogodišnji umetnički rukovodilac i šef Narodnog ansambla RTS-a, Branimir Đokić.

Gledaoci koji su glasali učinili su dobro delo – bez obzira da li je njihov favorit pobedio, jer će Radio-televizija Srbije svoj deo prihoda donirati u humanitarne svrhe. Zahvaljujući SMS porukama, biće podržana akcija Udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR i biće obezbeđeni neophodni medicinski aparati i oprema.

Dok su se brojali glasovi predsednika Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, Dragiša Golubović uručio je priznanje SEMUS-a za životno delo Svetlani Ceci Ražnatović, koja je ujedno i najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Odlukom žirija nagradu za Najbolju interpretaciju na Saboru 2023 osvojio je Ivan Milinković koji je izveo kompoziciju „I to je malo“.

Foto: ATA images

 

 

Nagradu za najbolji tekst dobio je Vladan Savić  za pesmu „Noćas pijem“ koju je izveo Branislav Tomašević.

A nagrada za najbolji aranžman otišla je Vladi Todosijeviću za pesmu „Kada opet dođem u Beograd“, koju je izveo Đorđe Čavić.

Članovi žirija su najveći broj glasova dali za kompoziju koju je izveo Đorđe Čavić, „Kad opet dođem u Beograd“, na drugoj poziciji je bila Lepa Đorđević sa pesmom „Sve smo mogli mi“, a na tećoj Ivan Kukolj Kuki i pesma „Lažu o tebi drugari“.

Nagradu publike osvojio je Mačak Miša bend kompozicijom „Odavde do Trsta“.

Pobednička kompozicija festival je pesma „Eh, da mogu“ u izvođenju Aleksandre Ristanović, muzika, aranžman: Dragan Šainović Šaja, tekst: Marina Atanacković.

Nagradu je uručio u ime predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, LJubisav Orbović.

Drugo mesto je osvojila kompozicija „I to je malo“ u izvođenju Ivana Milinkovića, muzika, aranžman: Slavko Stefanović Slavkoni, tekst: Vladimir Mitrović, a nagradu je  uručio direktor SOKOJ-a Dejan Manojlović.

Treće mesto osvojila je kompozicija „Slavska sveća“,  u izvođenju Stefana Petrovića Kosmajca, muzika: Beki Bekić, tekst: Dragan Radonjić, aranžman: Vladan Stojković Srbijanac. Nagradu za trećeplasiranu kompoziciju na ovogodišnjem Saoboru uručio je predsednik organizacije Prava interpretatora, Aleksandar Cvetković.