Аутори и извођачи 16 композиција надметали су се за титулу победника и друга престижна признања Фестивала најлепше нове народне музике – Сабора 2023. Победу је однела композиција „Ех, да могу“ у извођењу Александре Ристановић.

Финални пласман композиције су добијале сабирањем поена из Листе гласања жирија и Листе гласања публике и на тај начин је добијена Kоначна листа и комплетни резултати. Гласови публике су били подједнако важни као и гласови стручног жирија.

Фото: АТА имагес

 

 

Чланови петочланог жирија Сабора 2023 били су: Ивана Селаков, естрадна уметница, аранжер и композитор Слободан Марковић, вокална солисткиња Драгица Радовановић Цакана, композитор и текстописац Душан Бачић и пети члан, и председник жирија, маесто на хармоници и дугогодишњи уметнички руководилац и шеф Народног ансамбла РТС-а, Бранимир Ђокић.

Гледаоци који су гласали учинили су добро дело – без обзира да ли је њихов фаворит победио, јер ће Радио-телевизија Србије свој део прихода донирати у хуманитарне сврхе. Захваљујући СМС порукама, биће подржана акција Удружења родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР и биће обезбеђени неопходни медицински апарати и опрема.

Док су се бројали гласови председника Савеза естрадно-музичких уметника Србије, Драгиша Голубовић уручио је признање СЕМУС-а за животно дело Светлани Цеци Ражнатовић, која је уједно и најмлађа добитница овог признања.

Одлуком жирија награду за Најбољу интерпретацију на Сабору 2023 освојио је Иван Милинковић који је извео композицију „И то је мало“.

Фото: АТА имагес

 

 

Награду за најбољи текст добио је Владан Савић  за песму „Ноћас пијем“ коју је извео Бранислав Томашевић.

А награда за најбољи аранжман отишла је Влади Тодосијевићу за песму „Када опет дођем у Београд“, коју је извео Ђорђе Чавић.

Чланови жирија су највећи број гласова дали за композију коју је извео Ђорђе Чавић, „Кад опет дођем у Београд“, на другој позицији је била Лепа Ђорђевић са песмом „Све смо могли ми“, а на тећој Иван Кукољ Куки и песма „Лажу о теби другари“.

Награду публике освојио је Мачак Миша бенд композицијом „Одавде до Трста“.

Победничка композиција фестивал је песма „Ех, да могу“ у извођењу Александре Ристановић, музика, аранжман: Драган Шаиновић Шаја, текст: Марина Атанацковић.

Награду је уручио у име председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић.

Друго место је освојила композиција „И то је мало“ у извођењу Ивана Милинковића, музика, аранжман: Славко Стефановић Славкони, текст: Владимир Митровић, а награду је  уручио директор СОKОЈ-а Дејан Манојловић.

Треће место освојила је композиција „Славска свећа“,  у извођењу Стефана Петровића Космајца, музика: Беки Бекић, текст: Драган Радоњић, аранжман: Владан Стојковић Србијанац. Награду за трећепласирану композицију на овогодишњем Саобору уручио је председник организације Права интерпретатора, Александар Цветковић.