Glumačka diva Olivera Marković preminula je 2011. godine, nakon duge i teške bolesti. Posle njene smrti, njen sin, reditelj Goran Marković, poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocenosti - tri na prvi pogled potpuno obične stvari.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Ali samo na prvi pogled - svaka od njih govori mnogo o liku i delu Olivere Marković.

Umrlicu Žanke Stokić je, kako je otkrio Marković "Olivera skinula sa jednog drveta", neposredno posle sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine. Godinu dana kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cenila Žanku Stokić.

Podsetimo, Žanka je tokom okupacije Beograda sa kolegama nastupala jer su joj Nemci za uzvrat obećali insulin koji joj je bio neophodan da kao dijabetičar preživi.

Foto: Vikipedija

 

 

Međutim, Žanka je zbog ovoga od strane komunističke vlasti prvo osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti. Dodatna kazna joj je bila i društveno korisni rad, odnosno morala je da čisti ulice. Te 1947. godine saopšteno je da joj je sve oprošteno, a Bojan Stupica je želeo da joj da priliku da zaigra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, međutim ubrzo je umrla. Sahranjena je na Topčiderskom groblju, ali to nije organizovala ni država, ni pozorište, već njena služavka, koja joj je kasnije i podigla spomenik.

Govorilo se da je na njenu sahranu izašlo pola grada, kako bi se poklonili heroini spskog pozorišta, a među njima je bila i sama Olivera.

Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora da ima par veštačkih trepavica. NJoj, uostalom, s onakvim talentom ništa drugo i nije bilo potrebno.

Foto: D. Milo

 

 

Mada je mlađa publika zna po ulogama svojeglavih gospođa u serijama "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago" ili otkačene Angeline u "Otvorenim vratima", Olivera je karijeru počela ulogama zavodnica, lepotica.

- Nikada nisam bila ni Ofelija, ni Julija, niti sam volela takve uloge. Počela sam kao zavodnica i naigrala se takvog repertoara - od glupača do prevejanih, od opajdara do dama iz visokog društva - izjavila je jednom prilikom za medije.

BONUS VIDEO: