Ni Erdogan, kandidat Stranka pravde i razvoja (AKP) ni Kiličdaroglu kandidat opozicione Republikanske narodne stranka (CHP) nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

Predsednički izbori će odlučiti ne samo o tome ko će u narednih pet godina predvoditi Tursku i da li se zemlja vraća na sekularniji, demokratskiji put, već i kako će se Turska nositi sa ozbiljnom ekonomskom krizom i povećanjem troškova života, kao i kako će zvanična Ankara nadalje graditi ključne političke odnose sa Rusijom, zemaljama Bliskog istoka i Zapadom.

Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.

Međutim, Erdogan je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete i obratio se svojim pristalicama samouveren i u borbenom raspoloženju.

- Već smo ispred najbližeg rivala za 2,6 miliona glasova. Očekujemo da će se ova cifra povećati sa konačnim zvaničnim rezultatima - rekao je aktuelni turski predsednik. Pobeda Erdogana verovatno će pogodovati zvaničnom Kremlju, ali će uznemiriti Bajdenovu administraciju, kao i mnoge lidere evropskih i bliskoistočnih zemalja koji su imali problematične odnose sa njim.

Treći nacionalistički predsednički kandidat iz stranke Saveza predaka Sinan Ogan, osvojio je 5,3 dosto glasova i svojom podrškom jednom od dva glavna kandidata u drugom krugu mogao bi da utiče na konačni ishod predsedničkih izbora.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".