Evo šta će se dogoditi s vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se telu primećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Foto: Nenad Živanović

 

Hleb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se telu primećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad, piše Azra.ba, prenosi BlicŽena.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

BONUS VIDEO: