Sve veĆi broj vanrednih situacija u javnom zdravlju širom sveta, od kovid-19 do kolere, doveo je do preopterećenosti Svetske zdravstvene organizacije, saopšteno je danas u izveštaju SZO.

Valid Amar, koji predsedava komitetom SZO za hitne odgovore, rekao u obraćanju na godišnjem sastanaku zdravstvene agencije UN da se praznine u finansijama i kadrovima povećavaju zbog sve  većeg broja zahteva, prenosi Rojters.

Od marta ove godine, SZO je reagovala na 53 vanredne situacije visokog nivoa, navodi se u izveštaju komiteta.

To je uključivalo pandemiju  kovid-19, koleru i epidemije Marburga u Ekvatorijalnoj Gvineji i Tanzaniji, kao i humanitarne vanredne situacije poput zemljotresa u Turskoj i Siriji i poplava u Pakistanu.

U izveštaju se takođe navodi da klimatske promene povećavaju broj vanrednih situacija kao što su poplave i cikloni, od kojih svi imaju zdravstvene posledice.

Istovremeno  osnovni budžet programa za vanredne situacije za 2022-2023. pokriven je samo sa oko 53 odsto iznosa, navodi se u izveštaju, koji poziva na stabilnije finansiranje.

SZO i države članice pokušavaju da reformišu način na koji agencija UN i zemlje članice  reaguju u hitnim zdravstvenim situacijama, kao i da obezbede finansiranje SZO.

U ponedeljak su zemlje članice odobrile novi budžet koji uključuje povećanje njihovih obaveznih naknada za 20 odsto.

Izveštaj je takođe pozvao SZO da obezbedi veću efikasnost: na primer, u Malaviju, četiri različita tima za hitne slučajeve su reagovala na koleru, kovid-19, dečiju paralizu i poplave, na načine koji su se možda preklapali, navodi se u izveštaju.
 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".